Чујте просветаре на време!

31. март 2022.

Порука и упозорење за неку нову власт „Чујте просветаре на време“

Чланови УСПРС у оквиру којег је и Синдикат образовања Чачак протестовали су данас испред Гимназије у том граду због неиспуњених захтева. Они су тражили да број ученика у одељењу буде највише 24, корекцију зарада од 12% и исплату трећине дуговања у износу од 20 хиљада динара, као и промене закона у образовању уз социјални дијалог, али им ништа од тога није испуњено.

Према речима Весне Јеротијевић из штрајкачког одбора, већ трећу годину заредом, опустошену коронавирусом, девастирано школство се бори да је доведе до краја.

„То радимо непостојећим ресурсима од стране надлежног министарства, користећи искључиво своје материјалне и техничке могућности. Просветни радници, који истрајавају на бранику образовања су осиромашени, понижени и занемарени“, оценила је она.

Како је навела једна стотина људи у овој земљи није битна, па зато живи на ивици егтистенције.

„Дакле, ми чекамо да будемо примећени, уважени и плаћени за свој рад. Напретка овог друштва нема без доброг образовања“, поручила је она. Председник СОЧ-а, Владимир Аџић каже да је ово трећи штрајк у низу УСПРС.

„Данас је 100% СОЧ-а у штрајку. Од тога је у 25 „кућа знања“ звонило на 30 и шест на 45, а чланови УСПРС излазе на тридесет минута. Зато, у предвечерје избора желимо да подсетимо Владу на све оно што је обећала и потписала. То је она, коју је водио Александар Вучић 2015. године. Он је парафирао споразум са сва четири репрезентативна синдиката“, казао је Аџић. Према његовим речима, упркос покушајима да се издејствују бољи услови за просветаре, приликом претходних састанака, ништа није реализовано.

„У Србији нема социјалног дијалога, али ми нећемо одустати. Оценићемо Владу и министре који су били и који јесу од 2015. године јединицом. У одељењу би то било седи – један“, поручио је Аџић.

Он је оценио да је њима образовање на последњем месту и изразио очекивање од новоформиране власти да ће имати слуха за њих.

Милош Мрдак, каже да док пролеће најављује своје чари и лепоте у просвети је опет јесен.

„Опет смо овде да бранимо своје и достојанство просвете. За мене је бесмислен закон о комбинованим одељењима у вишим разредима Основних школа. Тиме се урушава велики део сеоских школа, а најмање половина радника би остала без посла“, оценио је он.

Према његовим речима УСПРС има решење, али није било слуха од Министарства просвете, данас не би били у штрајку.

„Предочавали смо им то, али за сада није било договора“, казао је Мрдак. Упутио је апел онима који долазе на власт и поручио да треба да чују просветаре на време.




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll