DA KRENEMO SA UVODNIM ČASOM

30. marta 2022.

Dobar dan kolege, roditelji, bivši i sadašnji đaci,

Verovatno se Beograd, a i čitava Srbija pita, šta opet hoće ovi?

Pa da uvedemo u temu.

Ova zgrada ispred nas je sedište Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Tu bi trebalo da sede ljudi koji nas predstavljaju. A da li je tako? Početkom 2000. godine ukazali smo da će smanjenje broja đaka ostaviti nesagledive posledice po prosvetne radnike. Nisu nas slušali, a verovatno ni razumeli. Osam godina nakon toga dozvaše se pameti i 2009. godine potpisali smo kolektivni ugovor koji je prepoznao tehnološki višak. Naravno nisu hteli ni da čuju da imamo preko 25 000 radnika sa nepunim rednim vremenom. Pitali su nas odakle nam ti podaci.

Šest godina nakon toga dozvaše se pameti i 2015. godine, a nakon velikog štrajka i protesta pred istom ovom zgradom potpisali smo kolektivni ugovor koji je prepoznao radnike sa nepunim radnim vremenom. Sedam godina unazad 31 000 naših kolega je dopunilo svoju normu, a državi smo uštedeli enormni novac. Gde je novac završio pitanje je za Vladu Republike Srbije.

Imaćemo priliku da ih za 30 minuta ispitamo na platou ispred njihovih kabineta. Obezbedili smo osim racionalizacije i da se zaposli blizu 15 000 naših kolega koji su radili i decenijama na određeno vreme.

Mi smo naše domaće zadatke uradili, a pitamo sada iz kog razloga to nije uradilo naše ministarstvo. Ko ne uradi domaći zadatak dobija lošu ocenu ili u elektronskom dnevniku aktivnost (popularni smajli).

Kada smo već kod elektronskog dnevnika uveli su ga na grbači prosvetnih radnika. Bez obuke ili pomoći nametnuto rešenje implementira se u školama. Da li postoji internet ili ne, da li nastavnici imaju računare to njih nije briga.

U većini slučajeva resurse finansiramo iz sopstvenih džepova. Uspešno realizovana onlajn nastava pada takođe na grbaču prosvetnih radnika, roditelja i dece.

Izmišljaju nova softverska rešenja od Eisa, Dositeja, do Iskre ili softvera za upis u srednje škole.

Naravno da novac završava u džepovima onih koji realizuju projekte, a ne pada im na pamet da obuče ljude za korišćenje istih. Samo daju rokove, a rokovi su obično do juče. To će umesto onih koji su uzeli veliki novac da urade školski informatičari, jer oni su uvek na raspolaganju.

I uvek su tu da se pohvale od strane ideologa iz ove zgrade. Da se nagrade nema novca. Nije ostalo
para.

Jedan od transprenata koji je dominirao na protestima je:

Bilo da su na vlasti žuti, plavi, crveni, zeleni ili crni prosveti se loše piše.

Eto odgovora na početno pitanje šta hoće opet ovi!

Stara izreka kaže:

Oni koji žive u tegli misle da je poklopac nebo.
Danas mi taj poklopac skidamo u ime obrazovanja i znanja.

Borba Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije traje više od 22 godine.

I neće se završiti ni ovim štrajkom, ni ovim protestom. Nećemo odustati od zahteva da budemo pristojno plaćeni za svoj rad. Nećemo odustati od zahteva za kvalitetno obrazovanje zarad naše dece.

Kažemo sa ovog mesta ZAOKRUŽITE OBRAZOVANJE!

Dobrivoje Marjanović, član Predsedništva Unije SPRS-a
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll