Да се уозбиљимо!

14. април 2020.

Свакодневно смо сведоци како је свет неспреман дочекао КОВИД 19, као да се епидемиолошке катастрофе уопште и могу спремне дочекати. Међутим, намеће се утисак да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја било на корак испред пандемије која је затекла планету. Спремно је Јавни телевизијски сервис стављен у службу емитера наставе на даљину, креиране су платформе, организоване су групе ученика, родитеља и наставника. Потпуно спремно, рекло би се, само дан по проглашењу ванредног стања, настава у Србији одвија се редовно, без задршке, чак и током распуста који је предвиђен уочи Васкрса. Исто тако спремни били су и просветни радници. Прихвативши сав терет оваквог вида наставе, одважно су стали пред камере, поставили платформе, организовали Гугл учионице и наставили даље у континуитету.

Da se uozbiljimo

 

Међутим, ових дана најављује се почетак наставе у школама. Епидемиолози, људи из струке,  која није просветна, наумили су да у „карантину задрже“ летњи распуст и да уведу „летњу школу“. Овим најавама придружио се и министар просвете, Младен Шарчевић, изјављујући да се повратак у школе очекује крајем маја или почетком јуна. Очекивано је, могло би се рећи и оправадано, да епидемиолози нису упућени у школски календар и фонд часова који је њиме предвиђен, па сходно томе са гледишта струке сматрају да је време летњег распуста погодно за стицање колективног имунитета. Теорија  да се вирус прокужи кроз школске колективе и да се на тај начин стекне имунитет популације, директно излаже опасности запослене у образовању. Напомињемо, да учесници образовног процеса нису искључиво деца, већ и наставници, стручни сарадници, административно и помоћно особље, сви запослени у школама у тренутку одвијања наставе. Самим тим, непосредно су угрожени и чланови њихових породица: деца, супружници, родитељи, као и особе у непосредном окружењу. Очекујемо да би епидемиолошка струка у ово требала да буде упућена, као и у податак колика је просечна старосна граница запослених у просвети, а то је управо, како је досадашња кривуља показала, осетљива популација(око 45 година). Такође, треба узети у обзир и број запослених у школама, који би био више него довољан да српски сценарио надмаши неки од поражавајућих европских(преко 100 хиљада људи).

Долазимо до закључка, да је овакав став епидемиолога збунио надлежне у Министарству просвете, па и министра лично, који својим изјавама у медијима уноси пометњу, како међу стручну, тако и ширу јавност, која је већ покренула потписивање  петиције против продужавања школске године 2019/2020. Потпуно игноришући оправдану забринутост родитеља и просветних радника, ресорно Министарство улаженапоре да највећем броју ученика осмог разреда омогући онлајн тестирање у сусрет првом пробном завршном испиту, који ће бити у функцији припреме за завршни испит. Директори школа, наводи се у саопштењу МПНТР-а, доставиће информације о броју ученика којима је потребан одговарајући уређај, телефон, таблет или рачунар, а наводе да ће ученицима бити доступни тестови и у штампаној форми, чиме се обезбеђује пуни обухват генерације ученика осмог разреда.

Дајте да се уозбиљимо, јер ситуација је крајње озбиљна!Позивамо Министарство просвете, науке и технолошког развоја да се званичним Саопштењем изјасни о трајању школске године и полагању мале матуре. Унија синдиката просветних радника Србије очекује да се о овим питањимаизјасни струка, али овога пута просветна, и да ресорно Министарство даље кораке креира у договору са струком, које се ова питања итекако тичу. Уколико планирате продужење наставе током лета, то ће отворити многа додатна и тешка питања, као што су здравствена безбедност запослених, начин плаћања прекомерних часова и додатних ангажовања. Свесни сте чињенице да су наставници у овом периоду изврсно обавили свој део посла, радећи више него у нормалним околностима, што продужење школске године доводи у питање, између осталог и због тога штоће наставни фонд у потпуности бити испуњен.

Уколико желите да размотрите предлог  Уније синдиката просветних радника Србије, који се односи на полагање мале матуре, време је да размислите о доношењу неке врсте Lex specialisа, који се може примењивати у ванредним околностима и којим се може увести законска регулатива  уписа у средње школе без полагања завршног испита.

У овој утакмици, којој крај још није на видику, свако се узда у свој стручни тим. Уколико још увек играмо у истом тиму, крајње је време да МПНТР узме у обзир препоруке струке коју званично заступа, јер то је једини начин да преокренемо резултат у нашу корист и победимо (бар) са голом разлике, него да играмо продужетке!

Весна Јеротијевић

Руководилац Ресора за образовни систем Уније СПРС

 

 




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll