Данас је Међународни дан образовања

24. јануар 2022.

Србија га „обележава“улажући у образовање најмање у Европи и у сталној нади да ће неко други решити нагомилане проблеме.

Дочекујемо овај дан мењајући стратегије, министре, образовне фокусе, уџбенике, планове и програме… Реформишемо школство, а најчешће редефинишемо саме школске реформе, покушавајући да без улагања, још мало (на низбрдици) додамо терет свима који у школу улазе: деци, запосленима, а у светлу ковида, и родитељима.

Бесциљно мењајући све што нам падне под руку, усавршили смо само куповину лажних диплома, лажних студената, са лажних факултета, који неретко постају прави државни пројекти. Како доћи до 30 посто високообразованих колико нам, Европа тражи? Власти мисле баш овако…

Убеђујемо људе да је онлајн настава седење пред телевизором и да су нам школе дигитализоване, иако смо пустили просветне раднике да из личних средстава набављају компјутере и интернет. Другим речима, да плаћају да би радили! Вероватно у томе треба тражити објашњење статистике за 3 процентаљуди без икакве школе, 11 одсто са непотпуном основном и 21 посто оних са основном школом. О онима који су у школи, а сваки трећи нам је функционално неписмен, сада нећемо…

Бомбардују нас новим моралним мерилима која се сервирају уживо, право из ријалитија. Убеђују нас да је право – криво, а криво – право, да је одлично бити жена лаког морала и криминалац. То се лајкује, шерује, тагује, твитује, a бојим се, и прима међу нашу нејач.

Ми из Уније, дуго већ покушавамо да поправимо ствари у образовању. Праведна расподела новца, свакако је једна од најважнијих тема. Када смо октобра 2018. године, завршили преговоре око платних група и разреда у јавном сектору, ни највећи песимисти нису помислили да ћемо децембра 2021. чути да се овај пројекат одлаже за 2025. годину!

Никада нисмо сазнали ко је зауставио примену предлога око кога су се тада сложили Влада Србије, ММФ и сви синдикати просвете? Ко је та већа сила? Или је Влада опет фингирала да добије на времену… Ваљда је и добила…

Од образовања су сви дигли руке и једино што раде све власти јесте континуирано испирање мозга флоскулама о важности овог стуба друштва. Нико више у то не верује, а посебно млади људи, који и не уписује педагошке факултете.

Тужна слика Србије, биће још тужнија, ако се заиста нешто не промени. Ако не признамо шта је право, а шта криво, шта је добро, а шта није, шта је лепо, а шта ружно.Имамо ми сви у себи те параметре, само не треба да се стидимо да их покажемо.

Можда данас, на овај Међународни дан образовања, треба посебно истаћи да је једини излаз за нас, пут Светога Саве:

„ Нека се повинује:

Неписмен, писменоме

Неуки образованоме…“

Уочи његовог Дана остаје само нада да ћемо се опаметити док заиста и истински не буде касно.

ИНФО УСПРС




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll