DANAS PODIŽEM GLAS PROTIV PONIŽENJA

28. marta 2022.

Govoriću danas u ime mojih oštećenih i razočaranih kolega iz škole ETŠ“ Nikola Tesla“.
Kako u pet minuta mog obraćanja da stane sve ono što smo poslednjih nekoliko godina pretrpeli, koliko nepravde smo doživeli, koliko poniženja…

Danas u ime svojih kolega, podižem glas protiv onih koji ponižavaju našu profesiju.

Škole u Srbiji su u prethodne dve godine preživele pravu torturu. Bačeni smo u pandemijske uslove, prepušteni da se snalazimo sami, bez ikakve stvarne podrške od strane države i Ministarstva. I mi smo se odazvali svojoj dužnosti. Na žalost, naš trud je zaboravljen, a nagrađeni smo smanjenjem plate?! Ovo je kap koja je prelila čašu. Uz zaista zanemarljivo povećanje od sedam posto, koje u ovim okolnostima ogromnih poskupljenja ne znači ništa, mi smo januarske plate dobili manje nego decembarske, pre povećanja. Čime smo zaslužili ovu kaznu?

Radili smo previše odgovorno i vredno? Možda zato što smo trošili svoj internet i rabili svoje uređaje u vreme onlajn nastave, pa smo za to kažnjeni? Možda i zaslužujemo ovo smanjenje jer smo svoje radne sate, svoju intelektualnu svojinu poklonili jednom bahatom činovničkom udruženju.

Naša škola poznata po uspehu i tradiciji pod strašnim je udarom nebrige Ministarstva. Inženjeri elektrotehnike, programeri, matematičari, fizičari, ali sve češće i ostali, postali su deficitaran kadar, jer ko želi da radi u školi za tako male plate i u tako teškim uslovima. Primorani smo da profesorima koji rade dodelimo prekonormni rad, čak i do 30 posto preko osnovnog fonda. Najnovija domišljatost vlade je da se smanje nadoknade za prekonormni rad u toku meseci kada su učenici na raspustu. Kolege su u januaru dobile i po 10 000 manju platu sa sve famoznim povećanjem. Ovo je pažljivo osmišljeno i budžetom je planirano smanjenje. Pitam se, ko je došao na ideju da zavuče ruku u džep ojađenom profesoru.

Uzimate od siromašnih da date bogatim? Brojite nam časove i plaćate kao nadničare? Zar je to način da nam se odužite za vanredni napor i muku koju smo uložili i poklonili državi. Kada smo se požalili nadležnima da ovo tera ljude iz škola, da gubimo kvalitetne ljude, da su ljudi razočarani, umorni, da odlaze iz prosvete, nije ih bilo briga. Lakonski su nam odgovorili: „Pa, upišite manje odeljenja“. Da li je to odgovor na sve? Da biste uštedeli minornu količinu novca, udarate na umornog i osiromašenog profesora koji radi prekovremeno? Otimate od crkavice. Ne biste to smeli, da je u vama ostalo bar zrno zdravog razuma ili časti. Koliko se osećamo potcenjenim i zloupotrebljenim , u trenutku kad osetimo količinu nebrige, bahatosti i površnosti koju demonstrira država nad nama.

Kažete, platili smo vas koliko ste radili? Pa niste čak ni kad biste nas duplo platili. Ova nepravda podsetila nas je koliko je mnogo potcenjen naš rad i kako nam zakidate gde god možete. Mnogo ima kuluka, neplaćenog rada, koji se ljudima nameće. Mnogima se prekonormni rad uopšte ne plaća, ne plaća se priprema za maturu, blok nastava, imamo stotine sati onlajn rada, koji nam je nametnut kao obavezan i plaćen nula dinara. Obim posla stalno raste, a sada nam se nameće i Državna matura, kamči se besplatno izrada zadataka, besplatno su snimani časovi, za koje smo trošili dane i noći, svoj internet i svoju tehniku.

Stalno, iznova, suočavamo se sa izrabljivanjem nastavnog kadra, bez svesti koji je značaj kvalitetnog čoveka za katedrom. Izrabljujete profesore i odbacujete, ih u staro gvožđe, zar je to strategija obrazovanja.

I vaša strategija za đake je jasna. Najboljim đacima namenili ste odlazak na rad u inostranstvo. Osrednji đaci ostaće u Srbiji, gde će raditi u stranim fabrikama za minimalac, naravno u pelenama. I najzad, za najgore đake, biće obezbeđene direktorske i ministarske fotelje i poslanička mesta u Parlamentu.

Budućnost vaše dece je obezbeđena. Nažalost, budućnost svih ostalih krajnje je neizvesna.
Samo, u toj matematici ste se malo preračunali. Ne pristajemo na to mesto gde ste nas postavili. Tražimo da povučete sporne promene u zakonu, počnete da poštujete ljude koji u neposrednom radu sa decom nose na svojim plećima sav teret problema u obrazovanju. Ministarstvo bi trebalo da nam pomogne, pruži podršku, a ne da nas saseca na svakom koraku, sapliće, guši i kontroliše.

Nijedno obećanje od pre sedam godina niste ispunili. Mi vam više ne verujemo! Potcenili ste moć malog čoveka kad podigne glas. Ovaj zulum mi više ne možemo da trpimo. Ne možemo i nećemo! Jer mi više nemamo šta da izgubimo.

U ime zaposlenih u ETŠ „Nikola Tesla“ u Beogradu,

Svetislav Ćalović, profesor
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll