Деманти на објављени текст председника Општинског синдиката радника у образовању из Велике Плане

08. септембар 2021.

Деманти на објављени текст председника Општинског синдиката радника у образовању из Велике Плане

ДЕСЕТ ГОДИНА СИ ДОБАР, А ОНДА ОДЈЕДНОМ ВИШЕ НИСИ!

Поштовани,

ја већ две године трпим психичко злостављање од Вашег председника школског синдиката, тј. Синдиката Техничке школе у Великој Плани, као и Општинског синдиката у Великој Плани чији је председник иста особа, особа која не сазива чланове већ у њихово име иступа и подноси против директора пријаве Министарству просвете, јер директор “не зна“ да тумачи Закон, како он каже. Самим тим што тако ради, у писму којим Вам се обратио наводи само оно што њему одговара, али не и све остале чињенице које оправдавају поступак директора.

Школа је добила одобрење за расписивање два конкурса и на оба су се јавила нестручна лица која су раније радила у школи до преузимања са листе вишкова или до реализације конкурса. За једно радно место у Правилнику стоји да је стручан лекар медицине, а радио је доктор стоматологије и то док није почела да прети да испуњава услове, а затим и поднела тужбу, а на други конкурс се јавило лице које је радило такође, више година у школи, али према Правилнику о врсти и степену стручне спреме није стручно јер његовог звања нема. Ангажовала сам се и слала дописе Заједници електротехничких школа, Министарству просвете и ЗУОВу како би се увео назив овог лица у Правилник. Уз консултације са надређенима нисам на време расписала следећи конкурс већ сам сачекала измену и допуну поменутог Правилника како бих реализовала конкурс и примила на неодређено лице које је радило до тада у школи. Када је Министарство школи послало допис да је ЗУОВ оценио да је звање кога није до тада било у Правилнику исправком унето и да ће наставник бити стручан чим Правилник буде објављен, али на менесе врши„` притисак преко разних институција да прекршим Закон, па ми председник синдиката у име синдиката Техничке школе без консултовања чланова, значи злоупотребом положаја (ниједан састанак није био одржан) подноси пријаву Министарству просвете што нисам на време расписала конкурс. Пошто смо за први конкурс тражили мишљење синдиката (а не сагласност како тврди председник дајући себи већи значај од стварног) а по конкурсу нико није изабран сматрали смо да не треба поново да прибављамо мишљење јер се понавља конкурс. Мишљења су различита да ли је требало или није поново тражити мишљење. У међувремену је поднета тужба против школе јер поменути сматра да је оштећен. По објављивању Правилника позвала сам то лице и саветовала га да повуче тужбу а ја ћу га примити на неодређено време да се школа не нађе на лошем гласу, што је он назвао претњом, али је рекао да ће се са неким консултовати. Конкурс је објављен, ја сам га позвала телефоном и рекла да је конкурс у току и да се јави ако жели. О конкурсу га је обавестила и секретар школе којој је спустио слушалицу. Није се јавио на конкурс, а председник синдиката је све време тврдио да је конкурс нерегуларан јер није прибављена сагласност синдиката. Нико се није јавио. Поменути наставник ми је поднео још две тужбе, за поништај конкурса на којем није учествовао па не знам какав правни интерес има за конкурс и две пријаве Министарству просвете и Министарству рада.

Министарству рада су се оба наставника обратила за неискоришћени одмор за који нису ни поднели захтеве. Први део одмора наставници на одређено време према Закону користе од 1. јануара до 31. августа, када и сви наставници. Ко настави да ради у следећој школској години има право да искористи одмор за 4 преостала месеца до краја године сразмерно % рада у школи за време зимског распуста. Нико се школи није обраћао за овај део одмора јер за време распуста су се наставници код куће припремали за наставак другог полугодишта и имали су много више слободних дана него што би добили од тог дела одмора. Председник синдиката је од свих тражио да туже школу за тај део одмора, али су га сви одбили, међутим он то поново покреће без ичије сагласности. 3.9. је одржана седница синдиката Техничке школе на којој је било десетак чланова од преко 30 и било је речи само против директора и ту је речено да синдикат постоји да се бори против директора, а заборавили су праву функцију синдиката. Неколико наставника се побунило и скренуло пажњу да је игнорисано постојање Извршног одбора синдиката и да председник у име свих сам доноси одлуке и кријући се иза синдиката школе пише пријаве против мене. Такође, он је председник и Општинског синдиката који је одржан пре неколико дана и није било речи о нерегуларности рада директора, тј, мене, али је већ у петак 3.9. без знања чланова овог синдиката поново поднео пријаву Министарству просвете у име Општинског синдиката.

Нетрпељивост према мени је наступила када је један колега отишао на боловање, а затим и преминуо, а у недостатку кадра поделила сам наставницима електро струке по 30%, али када сам у року од 60 дана расписала конкурс за замену и када је примљена колегиница која је дипл. инжењер електротехнике наступио је хаос за мене. Један од тих колега је на Наставничком већу изјавио да сам им отела по 500 евра (јер више немају преко норме додатак).

Позивам Вас да дођете у Техничку школу и погледате све председникове записнике са састанака и све пријаве које је поднео у име синдиката и уверите се у истину. Ја ћу се сада консултовати са људима из струке и видећу шта ми је чинити јер моје име не заслужује да буде објављивано у оваквом контексту јер свој посао радим одговорно, али не слушајући оне који би то желели већ поштујући Закон. Председници Јасни сам се већ обраћала телефоном и навела сам своје проблеме са председником синдиката. У последњих неколико дана је трећина чланова поднела захтев за ишчлањење из синдиката јер не желе да у њихово име други одлучује. Уосталом, директор има законско право да бира раднике у складу са Законом.

С поштовањем,
директор Техничке школе “Никола Тесла“ у Великој Плани, Мирјана Шљиванчанин




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll