„Дешава се да не знам који је дан. Због једне ствари ми криво“

22. новембар 2022.

„Дешава се да не знам који је дан. Због једне ствари ми криво“

Инцидент који се догодио у Техничкој школи у Трстенику и даље је у жижи јавности, а професорка Марија Стевановић, коју су ђаци снимали док јој ученик извлачи столицу, огласила се за портал Телеграф.рс. Како каже, још увек се није опоравила. Физичка бол полако нестаје, али психичка је још увек ту и не зна када ће проћи.

Према њеним речима, школа је данас требало да донесе важну одлуку – да ли ће ученици који су актери насиља бити удаљени из ове установе, међутим она на наставничком већу неће учествовати, а поред ове, постоје и други начини да се ђаци казне.

– Постоји опција за премештање деце у другу средину. Не морају да их искључе из школе, али могу да их преместе и то би била одговарајућа опција. Нека виде како је у средини у којој их нико не зна, где нису удружени. Постојале су такве ситуације. Постоји опција и за друштвено-користан рад од неколико сати, морају ићи код психолога неколико пута недељно, такође ићи ће и са родитељима на разговор у Центар за социјални рад. Тако озбиљан случај досад нисмо имали, па нисам сигурна које су све солуције – наводи Марија за наш портал.

Професорка енглеског предаје још од 2001. године и како каже овакав инцидент се никада није десио. Иако је било мањих несугласица, овако страшну ситуацију нико није могао да замисли. Ипак, реч утехе и подршку добила је и од колега и од ђака из претходних генерација.

– Питали су ме да ли је могуће да се то мени деси. Било је мањих инцидената, али никада ништа страшно. Деца и родитељи данас гледају разне ствари, насиље је свакодневно присутно у медијима. У последњих 10 година се доста променило, а родитељи не могу потпуно да утичу на њих. Свакакве сцене виђамо: вређања, поливања, насиља и све на телевизији. То није нормално. Ја сам ту да их васпитам, и моја и туђа деца треба да се угледају на мене. Морам паметно да их учим – додаје она.

Судећи по њеном опису, деца из тог разреда су увек била проблематична и жива. У разреду их има 11, а професори су их увек чували и пазили, а ђак који је измакао столицу никада на њеним часовима није показивао намеру или способност да уради тако нешто.

– Деца никад нису правила овако велике инциденте, на пример правили су се на одговарању да су неко други због оцене, али ништа овако озбиљно. Ова група са снимка чак и није била проблематична. Дечак који је измакао столицу је углавном седео и ћутао. Тог дана је нешто било другачије, не знам шта им је било у глави, али као да нису били своји – објашњава нам Марија.

Како каже, криво јој је само јер јој нико од ученика ни руку није пружио. Учионицом се брзо раширио грохот ђака, а она није ни била свесна шта јој се догодило све док иницијални шок није прошао.

– Кад сам дошла кући нисам била свесна ни како сам пала, ни како сам устала. Ударила сам главом о столицу и вероватно ми се мозак мало успорио и није лучио адреналин. Не сећам се свега, покупила сам се и отишла кући и тамо сам радила све што иначе радим. Чак сам тешила ћерку због оцене. Међутим, онда ме је син убедио да то није нормално. Ја нисам појмила да сам била у опасности. Тек када сам се сабрала у хитној почела сам да дрхтим. Била сам на свим анализама и од физичких повреда сам имала последице. Била сам толико угрувана да су ме кости болеле 12 дана – наводи она.

Додаје да на почетку није хтела ником да се јавља, искључила је мобилни телефон, а најтеже јој је пало свакодневно емитовање поменутог снимка на националној фреквенцији.

На питање ко је крив још увек нема одговор, а од родитеља актера није чула ниједну реч. Отац ђака који је измакао столицу још увек се није појавио, нити иком обратио, а професорка сумња да мисли да ће на тај начин избећи казну.

– Често људи сваљују инциденте деце на то што су родитељи разведени, али то није кључна ствар. И ја сам самохрена мајка, па су моја деца мирна. Још увек се отац дечака који је измакао столицу није појавио јер мисли да ће тако избећи казну. Није дао изјаву, а ми ту ништа не можемо једино да га полиција на силу доведе. Они пред комисијом треба да дају изјаве, а онда се предлаже мера, која се касније усваја на наставничком
већу. Он очигледно жели да избегне ту меру, зато се не појављује – објашњава она.

Иако је дуго у просвети, страх је ипак надвладао. У школу не планира ускоро да се враћа, а помисао да види ту децу у ходницима је тера да остане код куће. Насиље је на њу оставило велики траг, а како каже, дешавају јој се ситуације на које никада раније не би поверовала да ће се десити.

– Тешко ми је да помислим да као жртва одем на суд, цела Србија ме је видела на поду милион пута. Није ми пријатно. Добијала сам доста порука
и то ме је мало подигло, добила сам охрабрење. Звале су ме и колеге које трпе неке проблеме, изгледа да су људи осетили слободу да сада могу да кажу. У овом тренутку се никако не бих вратила на наставу, знам да нисам добро. Дешава ми се да не знам који је дан, што ми се никада није десило. Бар два месеца ћу бити на боловању. Чак и мој деца примете да сам нервозна, што пре није био случај – закључује Марија Стевановић.

Актив директора тражи казну

Актив директора основних и средњих школа у Трстенику јутрос је најоштрије осудио насиље које се догодило у Техничкој школи и захтева кажњавање виновника инцидента, преносе Новости.

Актив је након састанка изашао са заједничким ставом: пуна подршка нападнутој професорки енглеског језика Марији Стевановић и колективу школе.




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll