Директори да се јаве Министарству, иначе наставници технолошки вишак

03. август 2022.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) Јасна Јанковић позвала је данас директоре основних школа да буду, како каже, храбри и обрате се Министарству просвете поводом упутства за наредну школску годину о спајању одељења од 5. до 8. разреда у мањим срединама а чија би примена, како УСПРС тврди, затворила мале школе.

Школама је дат рок да до 8. августа надлежној школској управи доставе предлог за формирање одељења за наредну школску годину, а Јанковић истиче да директори осуђују наставнике на технолошке вишкове, уколико се до тог рока не обрате ресорном Министарству.

– Ако имате наставника који предаје у 5, 6, 7. и 8. разреду свакоме, а онда истог наставника који је све то спојио у један час, онда ви аутоматски остајете без великог процента оних који улазе у одељења – рекла је Јанковић за Тањуг и додала да очекује да Министарство још једном размисли о томе шта ће се догодити приликом спајања ученика од 5. до 8. разреда, јер је, каже, врло упитан квалитет и спајањем од 1. до 4.

Јанковић је позвала јавност да стави на папир шта ће уштедети, а колико изгубити ако се у перспективи доведе до тога да, како каже, у мањим местима нема школа.

– Одговор Министарства нисмо добили још од промене Закона у децембру, иако смо се упорно трудили да ступимо у комуникацију са онима који су закон променили на горе, а у јуну када је стигло упутство, било је јасно да све оно што је у закону стајало, а то је комбинација одељења од 5. до 8. разреда, остаје за наредну школску годину – навела је Јанковић.

Међутим, Јанковић поручује да ће сама комбинација од 5. до 8. разреда довести до неквалитетнијег образовања.

– Родитељи ће своје ђаке исписивати из малих школа и тако ће оне врло брзо нестати. Све школе су добиле допис о спајању ученика од 5. до 8. разреда уколико немају довољан број ђака и нема ту могућности, то је обавеза – рекла је Јанковић поводом тврдњи Министарства да је управо на предлог директора, због боље организације и квалитета наставе, дата могућност за спајање, а не обавеза.

– У том упутству такође стоји фуснота у којој директори могу да траже до 8. августа да се у њиховим школама не врши спајање, и да ће Министарство онда то одобравати. Дакле, то јесте обавезно, али у неким случајевима ће бити одобрено да не буде обавезно – додала је Јанковић.

Она наводи да ће УСПРС након 20. августа позвати све средине у којима се дешавају проблеми и спајања, а 1. септембра, каже, биће одржан штрајк и протести у целој Србији.

– Морамо да упознамо ширу јавност шта се у образовању тренутно дешава. Ово нема везе са платама запослених, које су изузетно мале и нема везе са положајем у друштву, који је гори из годину у годину, ово је питање опстанка образовања – поручила је Јанковић.

Министар Ружић поручио је да Министарство не затвара школе, нити чини ишта на штету ученика и додао да спајање ученика различитих разреда није новина у систему образовања и васпитања, већ се такав вид наставе примењује годинама у појединим мањим местима у школама са малим бројем ученика од 1. до 4. разреда.

Ружић је навео да данас постоје места у Србији у којима школу похађа само шест ученика од 1. до 8. разреда, као и да је тренутно 69 основних школа са мање од 50 ученика, а не 350 како се наводи у медијима.

Извор: Танјуг

 
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll