Direktori da se jave Ministarstvu, inače nastavnici tehnološki višak

03. avgusta 2022.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković pozvala je danas direktore osnovnih škola da budu, kako kaže, hrabri i obrate se Ministarstvu prosvete povodom uputstva za narednu školsku godinu o spajanju odeljenja od 5. do 8. razreda u manjim sredinama a čija bi primena, kako USPRS tvrdi, zatvorila male škole.

Školama je dat rok da do 8. avgusta nadležnoj školskoj upravi dostave predlog za formiranje odeljenja za narednu školsku godinu, a Janković ističe da direktori osuđuju nastavnike na tehnološke viškove, ukoliko se do tog roka ne obrate resornom Ministarstvu.

– Ako imate nastavnika koji predaje u 5, 6, 7. i 8. razredu svakome, a onda istog nastavnika koji je sve to spojio u jedan čas, onda vi automatski ostajete bez velikog procenta onih koji ulaze u odeljenja – rekla je Janković za Tanjug i dodala da očekuje da Ministarstvo još jednom razmisli o tome šta će se dogoditi prilikom spajanja učenika od 5. do 8. razreda, jer je, kaže, vrlo upitan kvalitet i spajanjem od 1. do 4.

Janković je pozvala javnost da stavi na papir šta će uštedeti, a koliko izgubiti ako se u perspektivi dovede do toga da, kako kaže, u manjim mestima nema škola.

– Odgovor Ministarstva nismo dobili još od promene Zakona u decembru, iako smo se uporno trudili da stupimo u komunikaciju sa onima koji su zakon promenili na gore, a u junu kada je stiglo uputstvo, bilo je jasno da sve ono što je u zakonu stajalo, a to je kombinacija odeljenja od 5. do 8. razreda, ostaje za narednu školsku godinu – navela je Janković.

Međutim, Janković poručuje da će sama kombinacija od 5. do 8. razreda dovesti do nekvalitetnijeg obrazovanja.

– Roditelji će svoje đake ispisivati iz malih škola i tako će one vrlo brzo nestati. Sve škole su dobile dopis o spajanju učenika od 5. do 8. razreda ukoliko nemaju dovoljan broj đaka i nema tu mogućnosti, to je obaveza – rekla je Janković povodom tvrdnji Ministarstva da je upravo na predlog direktora, zbog bolje organizacije i kvaliteta nastave, data mogućnost za spajanje, a ne obaveza.

– U tom uputstvu takođe stoji fusnota u kojoj direktori mogu da traže do 8. avgusta da se u njihovim školama ne vrši spajanje, i da će Ministarstvo onda to odobravati. Dakle, to jeste obavezno, ali u nekim slučajevima će biti odobreno da ne bude obavezno – dodala je Janković.

Ona navodi da će USPRS nakon 20. avgusta pozvati sve sredine u kojima se dešavaju problemi i spajanja, a 1. septembra, kaže, biće održan štrajk i protesti u celoj Srbiji.

– Moramo da upoznamo širu javnost šta se u obrazovanju trenutno dešava. Ovo nema veze sa platama zaposlenih, koje su izuzetno male i nema veze sa položajem u društvu, koji je gori iz godinu u godinu, ovo je pitanje opstanka obrazovanja – poručila je Janković.

Ministar Ružić poručio je da Ministarstvo ne zatvara škole, niti čini išta na štetu učenika i dodao da spajanje učenika različitih razreda nije novina u sistemu obrazovanja i vaspitanja, već se takav vid nastave primenjuje godinama u pojedinim manjim mestima u školama sa malim brojem učenika od 1. do 4. razreda.

Ružić je naveo da danas postoje mesta u Srbiji u kojima školu pohađa samo šest učenika od 1. do 8. razreda, kao i da je trenutno 69 osnovnih škola sa manje od 50 učenika, a ne 350 kako se navodi u medijima.

Izvor: Tanjug

 
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll