”DOBRODOŠLICA“ NOVOM MINISTRU

27. oktobra 2020.

Prosvetni radnici već spremaju ”DOBRODOŠLICU”novom ministru, Branku Ružiću, za četvrtak, 5. novembra, ispred Vlade Srbije!

Dok se bude još upoznavao sa novim saradnicima i razgledao novi kabinet u Ministarstvu prosvete, novog ministra Branka Ružića, ispred prozora Vlade u sledeći četvrtak , 5. novembra, sačekaće i “dobrodošlica” članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, potvrdila je za Glas javnosti Jasna Janković, predsednik ove najbronije prosvetne sindikalne organizacije.

Naime, odmah nakon sinoćne objave iz Socijalističe partije Srbije da će njihov potpresednik sesti u čelnu fotelju bremenitog Ministarstva prosvete na društvenim mrežama uočljive su bile prve reakcije prosvetnih radnika da nisu baš oduševljeni da o njima brine “ministar multipraktik” koji je već takve poslove radio kao dosadašnji ministar državne uprave i lokalne samouprave, ali je i od 2013. godine obavljao funkciju ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije. Najčešće se spominjalo da važi da partisjkog ministra koji se nije previše “mešao u svoj posao”, pa su u komentarima bili prilično zabrinuti kako će tek predvoditi Ministrstvo prosvete, najmnogoljudnije i ophrvano problemima za oko 150.000 zaposlenih.

-Držali smo se i mi toga da novoj Vladi damo tih “džentlmenskih” sto dana da se pokažu, ali kako ostati taj isti džentlmen kada je ovo, u stvari, stara Vlada, sa istom premijerkom i rotiranim ministrima po resorima. I premijerka Ana Brnabić je za prethodne četiri godine organizovala samo dva sastanka sa sindikatima u prosveti, pa je teško poverovati da će se tu nešto suštinski menjati u narednih gopinu i po, na koliko su oročeni. Poznajemo i Branka Ružiča, koji se od 2018, godine uključio u naše pregovore sa Vladom o platnim razredima. Tada je on, a začudo u prostoru Ministarstva prosvete, organizovao takozvane interresorne ragovore sa prosvetnim sindikatima, gde su još bili i čelnici iz zdravtsva, finansija… Iako je bio zvanični organizator, on se sve vreme držao po strani. Delovao je nezainteresovano a pamtimo i da je stalno gledao u mobilni telefon za vreme sastanka. U stvari, pozdravio nas je na početku i na kraju odjavio sastanak, pa sad kao verovati da će on rešiti naše višegodišnje probleme, objašnjava Jasna Janković za Glas javnosti, ali i dalje nabraja razloge zašto nije optimista zbog izbora Branka Ružiča, za novog ministra prosvete, pa i šta njima valja dalje činiti.

– Sve ovo liči da je prosveta Ružiću data kao neka utešna nagrada, radi podmirivanja stranačkih dogovora. Vidite najjače naprednjake prosveta očigledno nije inetresovala, to je vruć krompir, to je i oko 150.000 zaposlenih sa kojima godinama nije bilo socijalnog dijaloga, nego su njihovi problemi samo gurani pod tepih. Znaju oni dobro da je naš prvi, višegodišmnji zahtev smanjenje učenika u odeljenju a i da od janura treba da stupe platni razredi za zaposlene. Zato, ako cela Vlada Srbije ne promeni stav prema obrazovanju, ovakva personalna rešenja ne znače baš ništa. Mi moramo dalje u toj borbi za osnovna prava prosvetnih radnika, tako da od prekosutra, četvrtka 29.oktobra obratićemo se javnosti konferencijom za štampu iz Čačka, pa idemo širom Srbije, da bi mu finalno poželeli “dobrodošlicu” pod prozorima Vlade Srbije za nedelju dana, 5. novembra, izričita je Jasna Janković u izjavi za Glas javnosti.

Izvor: Glas javnosti

 
POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

VI Faza odobrenih radnih mesta

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll