”ДОБРОДОШЛИЦА“ НОВОМ МИНИСТРУ

27. октобар 2020.

Просветни радници већ спремају ”ДОБРОДОШЛИЦУ”новом министру, Бранку Ружићу, за четвртак, 5. новембра, испред Владе Србије!

Док се буде још упознавао са новим сарадницима и разгледао нови кабинет у Министарству просвете, новог министра Бранка Ружића, испред прозора Владе у следећи четвртак , 5. новембра, сачекаће и “добродошлица” чланова Уније синдиката просветних радника Србије, потврдила је за Глас јавности Јасна Јанковић, председник ове најброније просветне синдикалне организације.

Наиме, одмах након синоћне објаве из Социјалистиче партије Србије да ће њихов потпреседник сести у челну фотељу бременитог Министарства просвете на друштвеним мрежама уочљиве су биле прве реакције просветних радника да нису баш одушевљени да о њима брине “министар мултипрактик” који је већ такве послове радио као досадашњи министар државне управе и локалне самоуправе, али је и од 2013. године обављао функцију министра без портфеља задуженог за европске интеграције. Најчешће се спомињало да важи да партисјког министра који се није превише “мешао у свој посао”, па су у коментарима били прилично забринути како ће тек предводити Министрство просвете, најмногољудније и опхрвано проблемима за око 150.000 запослених.

-Држали смо се и ми тога да новој Влади дамо тих “џентлменских” сто дана да се покажу, али како остати тај исти џентлмен када је ово, у ствари, стара Влада, са истом премијерком и ротираним министрима по ресорима. И премијерка Ана Брнабић је за претходне четири године организовала само два састанка са синдикатима у просвети, па је тешко поверовати да ће се ту нешто суштински мењати у наредних гопину и по, на колико су орочени. Познајемо и Бранка Ружича, који се од 2018, године укључио у наше преговоре са Владом о платним разредима. Тада је он, а зачудо у простору Министарства просвете, организовао такозване интерресорне раговоре са просветним синдикатима, где су још били и челници из здравтсва, финансија… Иако је био званични организатор, он се све време држао по страни. Деловао је незаинтересовано а памтимо и да је стално гледао у мобилни телефон за време састанка. У ствари, поздравио нас је на почетку и на крају одјавио састанак, па сад као веровати да ће он решити наше вишегодишње проблеме, објашњава Јасна Јанковић за Глас јавности, али и даље набраја разлоге зашто није оптимиста због избора Бранка Ружича, за новог министра просвете, па и шта њима ваља даље чинити.

– Све ово личи да је просвета Ружићу дата као нека утешна награда, ради подмиривања страначких договора. Видите најјаче напредњаке просвета очигледно није инетресовала, то је врућ кромпир, то је и око 150.000 запослених са којима годинама није било социјалног дијалога, него су њихови проблеми само гурани под тепих. Знају они добро да је наш први, вишегодишмњи захтев смањење ученика у одељењу а и да од јанура треба да ступе платни разреди за запослене. Зато, ако цела Влада Србије не промени став према образовању, оваква персонална решења не значе баш ништа. Ми морамо даље у тој борби за основна права просветних радника, тако да од прекосутра, четвртка 29.октобра обратићемо се јавности конференцијом за штампу из Чачка, па идемо широм Србије, да би му финално пожелели “добродошлицу” под прозорима Владе Србије за недељу дана, 5. новембра, изричита је Јасна Јанковић у изјави за Глас јавности.

Извор: Глас јавности

 




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll