Државна матура се одлаже за 2023. годину

28. фебруар 2021.

Комисија за праћење активности увођења државне матуре у образовни систем, коју је формирао министар просвете, науке и технолошког Бранко Ружић донела је одлуку да се временски интервал за припрему имплементације државне матуре продужи. Првобитно је било планирано да се државна матура одржи 2022.

Сагледавајући актуелну ситуацију и њен утицај на образовни систем, као и све досадашње предузете активности донета је одлука да се државна матура – односно завршни испит за ученике трогодишњих средњих стручних школа реализује школске 2022/23. године, а општа, уметничка и стручна матура школске 2023/24. године, наводи Министарство просвете.

Првобитно је било планирано да се државна матура одржи 2022. године, али с обзиром на то да представља велику промену у образовном систему Србије и захтева темељне припреме сваког сегмента реализације, а узимајући у обзир и специфичне услове одржавања наставе услед пандемије коронавируса, Комисија ће у континуитету и пажљиво пратити припрему сваку од фаза неопходних за увођење државне матуре, као и реализацију Пројекта ИПА2015 „Унапређење квалитета средњег образовања и васпитања путем увођења испита – Државна матура“.

Један од фокуса ове Комисије биће услови за квалификацију кандидата на високошколске установе, јер одређени број њих није усвојио документа у којима се дефинишу критеријуми за упис на студије након положене државне матуре, саопштило је Министарство просвете.

У циљу увођења националног испита на крају средњег образовања, као и другим реформским корацима, Министарство просвете, науке и технолошког развоја наводи да има снажну подршку Европске уније.

Извор: РТС




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll