(Експери)ментална проба

08. април 2021.

Оглед над малим матурантима, започет 2020. године, наставља се и у овој школској години. Проба завршног испита заказана је за петак и суботу, 9. и 10. априла, када ће се у основним школама проверавати знање математике, српског језика, физике, хемије, биологије, историје и географије.

Према недавним информацијама којима се огласило Министарство, просвете, науке и технолошког развоја, задаци на завршном испиту биће лакши него на пробном, што ће се огледати у већем броју такозваних ,,затворених задатака“ у којима ће ученици бирати један од понуђених одговора, рекло би се са разлогом, јер су нам и школе још увек ,,затворене“ за ученике осмог разреда. Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања наложено је да се задаци прилагоде онлајн настави, једино није прецизирано да ли се предвиђено поклапање са наставом на даљину односи на критичну и актуелну школску годину или ништа мање хаотичну прошлу, коју су садашњи осмаци, прошлогодишњи седмаци, такође онлајн завршили.

Како није реално очекивати да се завршни испит укине, такође није објективно очекивати да ученици који су у непосредној настави ове школске године, сумирајући наставне дане према комбинованом моделу, провели тек нешто мало више од два месеца, буду спремни да се суоче са питањима и задацима пробног и завршног испита. Нереално је такође, захтевати од учитеља који раде две смене у непосредној настави, да дежурају на проби завршног теста у петак, радећи и трећу смену.

Да ли је у питању тест психолошке или физичке издржљивости учитеља и наставника или менталне спремности ученика да после вишемесечне наставе на даљину одговоре захтевима пробног завршног испита, питање је за оне који су заказали овај експеримент уживо. Пошто смо прошле школске године имали колико-толико регуларну непосредну наставу све до марта, уследила је онлајн проба пробе и пробни тест, а затим полагање завршног испита у школама. Ове школске године углавном је настава онлајн, док је све остало што је у непосредној вези са наставом – посредно.

Унија синдиката просветних радника Србије у неколико наврата је скретала пажњу јавности на чињеницу да је школовање у условима пандемије утицало на то да ђацима недостаје континуитет у раду, који има за последицу смањен обим знања и очекиваних постигнућа. Такође, сматрамо да би укидање комбинованог теста, знатно допринело растерећењу полагања мале матуре.

Била би то, не тако мала олакшица малим матурантима, на које тренутна епидемиолошка ситуација најнеповољније утиче и које очекује велики терет мале матуре у условима пандемије која не јењава.

Како је неизвесно да ли ће се и када осмаци вратити у било какав вид непосредне наставе, такође је упитно да ли ће Министарство просвете, науке и технолошког развоја изаћи у сусрет предлогу Уније синдиката просветних радника Србије о редукованој малој матури.

Остаје нам само да се поуздамо у здрав разум, ако га је код просветних власти уопште остало, а осмацима да пожелимо да бар неко размисли о њима, њиховим потребама, стресовима и страховима.

У Чачку, 7. априла 2021. године

руководилац Ресора за образовање УСПРС-а

Весна Јеротијевић




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll