ЕКСПЛОДИРАЛЕ ИЗЈАВЕ МИНИСТРА

19. мај 2022.

Министарство просвете издало је Саопштење да је од укупно 258 основних и средњих школа у Београду, електронском поштом претња о постављеној експлозивној направи стигла на адресе 173 школе. Министар просвете, Бранко Ружић, изјавио је да је уверан да се просветни систем неће „урушити“ због дојаве о бомбама, јер је тај систем ,,адаптибилан и сналажљив“ и да ће одређена надокнада часова изгубљених евакуацијом школа због вишедневних лажних дојава бити потребна.

Силом прилика, што због пандемије, што због лажних дојава о постављеним експлозивним направама, образовни процес постао је измењив и уклопив, све само не функционалан и стабилан. Почели смо по моделу семафора, продужавали и пролонгирали распусте, тако да је ова школска година била све, осим уобичајна и традиционална.

Ако се по јутру дан познаје, а овде нас ни вече изненадити неће, просветни радници били су крајње смирени и прибрани, а како и не би када су се претходних година суочили са многим изазовима, потешкоћама, недаћама и проблемима. Министар је, међутим, у својим изјавама овога пута нагласио да су дојаве о бомбама претња тероризмом од стране некога ко жели да паралише друштво, јер су образовање и здравство најосетљивији системи у држави.

Тек лажне дојаве навеле су министра на истиниту изјаву да су наставници били хероји короне заједно са ученицима и родитељима и да систем функционише захваљујући преданости и искуству оних у њему. Под терористичким притиском и дојавама о постављеним бомбама, министар се сетио да су образовање и здравство најрањивији системи. Док је притисак пандемије био на снази просветни радници су били препуштени сами себи, ускраћени за помоћ било које врсте, материјалну, економску, техничку…

Министар је овај удар окарактерисао као најмонструознији са аспекта идеје да се паралише комплетна држава и цело друштво, али да за сада, у овим околностима, све функционише перфектно и да се већ дуго ради едукација на пољу превенције ванредних ситуација, која је у последњих пет година интензивирана, али да је проблем у томе што је обухват школа у којима се ово дешава много шири.

Стара ствар у новим околностима управо је та што је обухват школа готово увек сужен у односу на
заступљеност едукативних садржаја и иновативних наставних средстава. Све почне и заврши се у Београду, баш као и овога пута, само што сада није требало превенирати, већ знати шта чинити. Наставници су добили мејл са упутствима о поступању у ванрендним ситуацијама. Тиме је, могло би се рећи, превенирана паника, јер док се мејл прочита, а потом и анализира шема пута евакуације, коју ретко ко да је прочитао у редовним околностима, ученици су безбедно евакуисани.

Занимљиво је чути, па макар под како се испоставило лажним претњама, да је удар на школе, удар на цело друштво и државу којој већ деценијама уназад није стало до образовнг система и људи у њему.

Дојаве су на велику срећу биле лажне. Остаје питање да ли су истините изјаве ресорног министра о херојима корине, образовању као осетљивом систему друштва, раме уз раме са здравством, о систему којим се уколико је угрожен може паралисати цело друштво и држава.

И док друштвеним мрежама кружи твит како нам је од недавног слогана мир, стабилност и презиме, остало само презме, немир се уселио у наш  школе, а крај школске године постао нестабилан. Ученици су несигурни, родитељи забринути, а ми и даље уверени да је оно што радимо важно за друштво и државу и да су вредности за које се боримо једине праве и одрживе, не жалећи да за ту борбу дамо и свој живот. Живели јунаци!

У Чачку, 19. маја 2022.

Руководилац Ресора за образовни систем УСПРС-а
Весна Јеротијевић




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll