Генерација З (збуњених, заплашених, забринутих)

27. јун 2022.

Генерација Зумера је демографска група која долази после Миленијалаца. Још није утврђен прецизан опсег када Генерација З почиње или се завршава, али демографи и истраживачи обично узимају временски распон од краја деведесетих до раних 2010-их. Значајна карактеристика ове генерације јесте распрострањена употреба интернета од раног детињства.

Сматра се да се добро сналазе са технологијом, а да је интеракција на сајтовима друштвених мрежа значајан вид њиховог дружења. Поједини аналитичари сматрају да је одрастање у Светској економској кризи, овој генерацији дало осећање узнемирености и несигурности.

Ова генерација осмака, 2007. годишта, узнемирена је и несигурна више од осталих Зумера, јер у наредна три дана, 27, 28. и 29. јуна, полаже завршни испит на крају основног образовања и васпитања за школску 2021/2022. годину. Паника око полагања мале матуре све је већа, па не чуди што су поред основаца, успаничени и њихови родитељи. Због серије дојава о бомбама за 60 процената смањен је број школа у којима ће се одржавати завршни испит, чиме су ученици доведени у неравноправан положај. Док ће једни одлучујућу утакмицу за упис у жељену средњу школу играти на домаћем терену, други гостују у оближњим или даљим школама, пред публиком која чак и није гостујућа. Врхунски спортисти знају које су предности домаћег терена, док је министру Ружићу најважније да се на регуларан начин заврши школска година, којој је већ ,,свиран“ продужетак, и то не само на завршном тесту за осмаке, већ и када су у питању пријемни испити на факултете.

Генерација З више је него збуњена, заплашена, затечена…

Министар истиче да је тајност најважнија, да су тестови одштампани, стављени у сигурносне врећице и да ће бити одвезени на локацију у пратњи полиције, тако да сви морају да учествују под једнаким условима, који већ у самом старту нису једнаки за све. Због серије дојава о бомбама у школама, постоји оперативни план полагања мале матуре у сарадњи са Министарством унутрашњих послова. Школе ће бити прегледане, а биће организовани полицајци који ће редовно надгледати и обилазити школске објекте. Изгледа да ће ове школске године на завршном испиту осмака највише обавеза имати полицајци, уместо наставници и ђаци.

Школски мејлови биће ван оперативног система, тако да дојава неће бити, тачније, школе их не могу примити. Значи да све се своди на то, да када не стигне мејл, ,,Не видим зло, не чујем зло, не говорим зло“. Порука три мудра мајмуна коју цео свет разуме, али постоје бројне интерпретације симболике мистичних мајмуна и максиме коју персонификују, међу којима је и она да представљају моралну вертикалу доброг ума, говора и деловања. На Западу ова фраза често има негативну етичку конотацију и означава особе и ситуације где се гледа кроз прсте онима којима се не би смело. Сам израз и мајмуни често се користе за означавање ситуације у којима се одговорни одричу моралне обавезе и игноришу или се праве да то чине.

Генерацији З, баш се не да, бар када је мала матура у питању. Годинама уназад од ,,Афере грудњак“ до акције ,,Бомба“, мала матура пада на испиту. Изгледа да наш образовни систем још није зрео за испит зрелости, како велики, тако ни мали.

Драги Зумери, уздамо се још једино у вас! Свет који вам остављамо пун је лудила, страха и незнања. Од данас, па надаље, морате га поправљати, срећно вам било!

Весна Јеротијевић

Руководилац Ресора за образовни систем Уније СПРС




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll