ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ – ПРОТЕСТ

03. септембар 2022.

Штрајк просветних радника у Горњем Милановцу

„Уместо да се бавимо плановима за рад са ученицима, ми морамо да се бавимо плановима за нашу борбу против катастрофалног стања у просвети, положаја и ниских плата радника, а сада и додатног угрожавања и ограничавања квалитета наставе.“

Овако је, осим осталог, данашњи почетак још једног септембарског штрајка просветних радника образложио милановачки председник Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС), Владимир Милисављевић. За сада је штрајк у уобичајеном законском оквиру са скраћењем школских часова на 30 минута. Милисављевић најављује и излазак на масовније протесте уколико се њиховим захтевима што пре не изађе у сусрет и испуне основна три услова: повећање плата за 20 одсто са исплатом дуговања од 50 хиљада динара; смањење броја ученика на највише 24 по одељењу, и повлачење могућности дате директорима школа да спајају одељења с различитим узрастима ради уштеде, у школама са мањим бројем деце.

– Повећање које тражимо није чак довољно ни да испрати инфлацију, али смо се за сада задржали на тој цифри, – каже Милисављевић за ГМИнфо. – Друго, и даље нема сталног дијалога између ресорних органа, министарства, државе, Владе, и нас, иако ми то упорно захтевамо и нудимо решења. Не може се у просвети ништа радити ни мењати без темељне консултације са самом струком, самим радницима у просвети.

У одсуству таквих консултација, како истичу синдикалци из просвете у Србији, није ни чудо што је дошло до идеје спајања мањих одељења у једно веће тамо где је недовољан број ученика, углавном у селима, упркос томе што се ради о деци различитог узраста и разреда. Такав потез Министарства је, према оцени Милисављевића, потпуно невероватан. Подсећамо, ресорно Министарсво дало је могућност директорима школа да по својој процени спроведу спајања, али да то нису у обавези.

Који год директор то уради иако не мора, како кажу у УСПРС, у најбољем случају ће преполовити квалитет наставе и бити за то одговоран.

– То спајање подразумева да ће запослени, онај који уђе у учионицу, свој час морати да подели на два дела. У првом делу часа радиће с једном, а у другом с другом групом ђака. У том тренутку деца су ускраћена за 50 процената часа, плус што се тај час дели и на укупан број ђака. Како је неко уопште такву могућност желео да искористи? У Милановцу је дошло до једног таквог спајања, нажалост (у издвојеним одељењима која припадају ОШ „Таковски устанак“, прим, аут,).

Ми имамо у последње време, од одлазећег министра Ружића, свакодневне реченице да се то ради због уштеде на грејању, уштеде на струји. Ако нам је циљ уштеда, а не деца, онда ми морамо јасни да будемо, да кажемо шта је циљ будућности наше земље? Земља без деце? – појаснио је и поручиио Милисављевић данас у разговору с новинарима код Основне школе „Момчило Настасијевић“.

Како је ГМИнфо накнадно незванично сазнао, од поменутог спајања одељења у ОШ „Таковски устанак“ се одустало након реакције једног родитеља, који се томе успротивио и хтео да испише своје дете из те школе.

У Србији је штрајк просветних радника, како преноси низ других медија, отпочео у 15 градова и општина Србије.

Извор: gm info.rs

 




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll