Господине Шарчевићу,

22. јун 2020.

Жао нам је што не можемо да Вам се обратимо са „Господине министре“, јер је годинама уназад више него очигледно да наш министар нисте.

Дужност и обавеза министра је да запослене у ресору који му је поверен заступа и штити што Ви никако не чините. Напротив, деградирање започето Вашим именовањем достигло је врх. Срамно је и нечасно с Ваше стране свако поступање које се тиче овогодишњег полагања завршног испита на крају основног образовања.

Gospodine sarcevicu
С обзиром на добро познате околности, два месеца живота у ванредном стању и три месеца непохађања наставе, једино разумно решење је било укидање завршног испита за ову генерацију осмака. Међутим, дигитализација и проба новог софтвера били су важнији од 66000 ђака и о одустајању од полагања испита нисте желели ни да разговарате.

Радећи, како сте сами рекли, по свом „ћефу“, одлучили сте се за онлине пробни завршни.

Након невиђеног и непотребног стреса, којем сте изложили и ученике и родитеље у сред ванредног стања, не обазирући се на озбиљне егзистенцијалне проблеме с којима су били суочени и након тродневног „баговања“ система, не признајући да грешите, наставили сте даље. Нова „проба“ довела је и ученике и наставнике у опасност од заражавања, али Вас то није дотицало. Ученици никада нису сазнали резултате иако су се наставници уредно одазвали позиву на прегледавање, а многи су добили резултате туђих тестова из математике.

Свима је било јасно да дигитализација не функционише и да постоје бројни проблеми, а Ви сте кривицу
пребацили на наставнике, који нису децу обавестили да резултате неће ни сазнати!

Господине Шарчевићу, која је сврха пробног завршног испита и шта сте пробали? Јесте ли након пробе
извршили евалуацију и шта је она показала?

Ми евалуацију ученичког знања нисмо били у могућности да извршимо јер нисмо имали увид у резултате тестова које смо, још једном наглашавам,уредно прегледали.

Завршни испит је тек прича за себе. Процес прегледавања толико убрзан да ученици о прелиминарним резултатима могу данима само да сањају. Да смо прегледавали „ручно“, и родитељи и ученици би још синоћ мирно спавали. И ми, наставници, сањамо задатке које данима прегледамо, а крај се не назире.

Прековремени рад и рад суботом без решења, волонтерски, на позив телефоном, наређење директора да посао мора да се заврши, одлазак и по 30-40км од места становања без обезбеђеног превоза…

Техничка подршка плаћена док су наставници волонтери суботом.

Испит који треба да буде круна осмогодишњег школовања, с Ваше стране представљен као питање живота и смрти. Сви смо потенцијални преваранти- супервизори, директори, дежурни наставници, прегледачи, родитељи, ученици…

Снимате нас, проверавате, ангажујете полицију, само што тенкове на улице нисте извели да војска чува тестове. Откуд неповерење у директоре које сте Ви лично именовали? Ако им не верујете, како је могуће да управљају школом, школском имовином…

У земљи у којој владају купљеним дипломама и плагираним докторатима, највећа вест је да је петнаестогодишњак покушао да вара на испиту! И ко је крив – наставник наравно. Увек, без размишљања, провере, ко би други био крив.

Можда сте и у праву. Криви смо! Ћутимо, трпимо, савијамо кичму док Ви годинама играте на карту да смо на све спремни зарад деце, хватате се за последњу сламку ентузијазма осталу у нама, за муку оних који годинама чекају стално запослење, обећавате, претите…

Напредно, свака част!

Унија синдиката школа БеоградаGospodine sarcevicu




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll