Janković: Zašto se priča o maturama, a ne da treba prvo da se vratimo u školu

07. juna 2021.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković, govoreći o proslavi matura, izjavila je u emisiji N1 Studio Live  da „razume i male osmake i velike maturante“, ali i postavila pitanje „da li škola služi da se zabavimo na maturi ili da nešto naučimo“. „Ako je situacija dobra i mogu da se organizuju mature, onda nema razloga da se mi u školu ne vratimo i završimo godinu regularno. Čim se mi ne vraćamo u školu, pitam se kao profesor, roditelj i građanin, šta se to dešava, šta mi to ne znamo“, kaže ona.

Kako je rekla, čini joj se da sve manje razgovaramo o obrazovanju, a sve više razgovaramo o školama i načinu organizacije rada.

„Što je loše, ali čini mi se da je korona svemu tome doprinela. Ako je situacija dobra i mogu da se organizuju mature, onda nema razloga da se mi u školu ne vratimo i završimo godinu regularno. Čim se mi ne vraćamo u školu, pitam se kao profesor, roditelj i građanin, šta se to dešava, šta mi to ne znamo“, kaže ona.

Situacija, kaže, jeste bolja na terenu u odnosu na novembar i decembar.

„Sada realno jeste manje bolesnih, ali mi imamo taj režim rada od 1. septembra, pola pola, nadam se da ćemo iz svega ovoga nešto naučiti“, kaže ona.

Ističe da bi povratak u školu značio zbog ocenjivanja.

„Zbog kontrole svega onoga što deca nisu uspela da urade u prethodnom periodu, čini mi se da bi to bio dobar presek za svakog od nas“, kaže ona.

Dodaje da od marta prošle godine ne rade onako kako bi realno trebalo.

„Ta onlajn nastava je pokazala mnogo mana, i sada kada bismo se vratili svakako bi morao prvo da se napravi presek, drugo da se deca pitaju u realnim uslovima, da te ocene budu realne, ovako ne znam koliko će kolege i koleginice uspeti da ocene“, kaže ona.

Prema njenim rečima, o tome se razgovara „tamo gde se uvek i priča o problemima“.

„To je u zbornicama, u USPRS, tamo gde ljudi zaista rade i gde se suočavaju s velikim problemima otkad je sve ovo počelo, imali smo velike probleme i pre korone, ovo je sad začinilo tu našu prosvetnu čorbu“, kaže ona.

Istakla je da „razume i male osmake i velike maturante“.

„Svi smo kroz to prošli, pogotovo ko je imao decu tog uzrasta, zna koliko je to uzbuđenje. Ali ako to možete, onda ne znam da li škola služi da se zabavimo na maturi ili da nešto naučimo“, kaže ona.

Kako je rekla, uleteli su preko noći u onlajn nastavu i iz nje izvukli maksimum.

„Ali koji je kvalitet toga, e ja bih želela da mi o tome razgovaramo, o tome ne razgovaramo, i evo sad pominjemo proslave. Zašto sada pričamo o maturama, a ne o tome da treba prvo da se vratimo u školu“, pita ona.

Smatra da su đaci naučili da ponešto mogu da urade i onlajn, ali da nisu mogli da nauče ono što realno nisu mogli da nauče. Kaže da je to teško popraviti.

„Mislim da je kvalitet obrazovanja, ne mogu govoriti procentualno, s terena mogu da kažem da moje koleginice i kolege ne znaju šta će pre. Zaista imam običaj da kažem plaču nastavnici na terenu. A šta ćemo naredne godine, ako mi od septembra budemo ušli u odeljenje, onda bismo nešto i mogli da nadoknadimo, ako mi treću godinu počnemo ovako, mislim da nam predstoji veliki pad kvaliteta obrazovanja i volela bih da neko o tome počne da govori“, kaže Janković.

 
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUST 15 % ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll