Ко ће да одговара за све те трошкове?

25. март 2021.

Унија синдиката ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА одржала КОНФЕРЕНЦИЈУ ПРЕД ВЛАДОМ:

Ко ће да одговара за све те трошкове?

Представници Уније синдиката просветних радника Србије су на конференцији коју су одржали испред Владе Србије, поручили су да су запослени у школама са минималним зарадама поднели тужбе против државе за неисплаћени топли оброк и регрес.

Из Синдиката додају да су права учитеља и наставника такође угрожена, поготову оних који са ђацима раде по специјалном програму, а којима је ускраћена могућност на увећање зараде од 10 посто, што је судском пресудом потврдио и Касациони суд. Просветари поручују и да је држава многим запосленима за неисплаћен рад у просеку дужна до пола милиона динара.

– Ко ће да одговара за све те трошкове, министри се мењају, одговорност не преузима нико, министар финансија остао исти, да видимо ко ће да преузме одговорност, председница владе потписује уредбу да заустави плаћање ИОП-а, мислим да наша Влада иде по оној као кад одем у погрешну улицу, у погрешној улици све су станице погрешне, позивамо их још једном да приме делегацију Уније синдиката просветних радника Србије, не само нашег министарства просвете, него да решимо проблем на нивоу целе Србије – поручио је члан сидиката УСПРС Владимир Аџић.

– Још једном позивамо Владу Србије да се договоримо, да видимо како ће исплатити то што су дужни, да не морамо да идемо на суд, да не морамо да сносимо трошкове, да не мора држава да сноси трошкове суђења, вештачења и остало, многе адвокатске канцеларије су се понудиле да заступају раднике бесплатно, ја мислим да то довољно говори о томе колико смо у праву – додао је Звонимир Јовић из УСПР Војводине.

Председница синдиката Јасна Јанковић је истакла да су права запослених у школама широм Србије угњетавана годинама и да запослени траже да им буде исплаћено оно што им припада.

– Да ли Влада Србије жмури, да ли она не верује да ће просветни радници тужити, да ли она можда жели да адвокати у овој држави имају много посла, то је већ питање за Владу, а не за нас, ми смо покушали оно што је било до нас, а то је да се договоримо у вези са тим шта ћемо радити са судским споровима, а сад ће то морати да се плати.-

Представници синдиката су поручили да су поводом актуелних проблема, у фебруару имали састанак у Министарству просвете, али да се ресорни министар Бранко Ружић није појавио.

(Глас јавности)




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll