Ко ће у школске клупе, а ко ће учити из фотеље

10. август 2020.

Кризни штаб и Влада требало би у уторак да одлуче како ће изгледати нова школска година. Први септембар се ближи, а за учење, било на даљину или у школској клупи, ђацима су потребни уџбеници и прибор.

Ко ће у школске клупе, а ко ће учити из фотеље – још се не зна. До почетка нове школске године остала су још 22 дана. У књижарама уобичајена августовска еуфорија – купују се књиге, свеске, прибор.

Припремили Николина Ракић и дописници РТС-а

„Сомборци су иначе познати као особе које долазе на време да купују, не оставе све за крај, него се током целог лета пазари. Ове године то није било тако. О, има времена, питање хоће ли бити школе, и тако. Међутим, ево ушли смо у август и видим да људи полако ипак долазе“, рекла је Мирјана Кусонић Китановић, власница књижаре у Сомбору.

„Зову ме и телефоном људи који дуги низ година купују овде уџбенике, или ми вајбером шаљу спискове, али углавном дођу ове и упишу књиге“, испричала је Бисерка Стевановић из књижаре у Врању.

С књигама на леђима у школске учионице требало би да се упуте најмлађи основци. Сви остали, како се претходних дана спекулисало, моћи ће да бирају хоће ли у учионицу или пред екран компјутера. Без избора су наставници, који и даље не знају с којим програмом ће пред ђаке.

Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије, каже да ко год буде био у школи, треба да буде у условима који су заштићени.

„Како ће се то извести, колико ће ученика бити у одељењу, да ли ћемо моћи да обезбедимо четири квадратна метра, шта ћемо с децом која неће бити у школи а хоће или су код куће у онлајн настави. Ко ће са њима радити – исти наставници, што је немогуће, јер би наставници морали да раде 20 сати, или неки други. Који други – дакле, отварају се много питања“, каже Јанковићева.

Школа је и место социјализације

Психолози отварају додатна, истичу да онлајн настава само делимично може да надомести школу.

Весна Ненадић, психолог и члан Удружења „Родитељ“, рекла је да је школа много више од установе где деца стичу информације о разним наукама – то је место где се они социјализују и здраво одрастају.

„Када је реч о деци у пубертету, деца у том узрасту имају природну потребу да буду део неке групе и природну потребу за дружењем. Уколико не буду ишли у школу, они ће наћи начина, и зато би требало наћи начина да и они иду у школу“, сматра Ненадићева.

А пре сваког поласка у школу, кажу епидемиолози, родитељи ће морати деци да мере температуру. Уколико се дете не осећа добро тог дана, кажу, не треба да иде на наставу.

Извор: РТС




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll