КО ЧИНИ ТИМ ЗА ШКОЛЕ? ПИТАЈУ СЕ ПРОСВЕТНИ РАДНИЦИ

20. јануар 2022.

Млађи ђаци ускоро у клупама, просветари негодују и питају – ко чини Тим за школе

Иако је ситуација са коронавирусом и даље нестабилна, Министарство просвете је одлучило да зимски распуст неће бити продужен. Од 24. јануара – млађи ђаци се враћају уобичајеном начину наставе, док остали прелазе на комбиновани модел. Представници појединих просветних синдиката поручују да је то погрешна одлука, с обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију.

Епидемиолошка скала увелико је у црвеном, али то изгледа за школе не важи. Министарство просвете је одлучило да се ђаци од првог до четвртог разреда од понедељка врате у школске клупе, док старији основци и средњошколци прелазе на комбиновану наставу.

„Овакву одлуку донели смо након детаљне анализе свих параметара и података надлежних институција. У овом тренутку, ово је најбоље решење и за ученике и запослене. Важно је да одржимо континуитет наставног процеса, наравно уз поштовање свих епидемиолошких мера“, каже министар просвете Бранко Ружић.

Из Уније синдиката просветних раднике Србије поручују да је ресорно министарство донело погрешну одлуку, јер се зимски распуст раније готово увек продужавао због грипа.

„А сада када је 17, 18.000 заражених, ево чујем лекари кажу чак три пута више, ми се правимо да је све у реду, ђаци ће се вратити у школе од првог до четвртог разреда и препоручено је да буду на дистанци од један метар, дакле ми се поново вртимо у круг, ја не знам шта ми радимо две године, на једној страни саопштавамо колико има заражених, а на другој страни кажемо да деца буду на један метар разлике, а у учионици седи 30-35 ђака, ја не знам како је то могуће“, каже Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије

Саговорница Н1 додаје и да запослени у просвети никада нису успели да сазнају ко чини Тим за школе који одлучује о функционисању наставе у условима пандемије, а не зна се, како каже, ни колико је тренутно заражених у просвети.

„Осим што знамо да је у новембру месецу у свакој школи било болесно од 10 до 30 одсто запослених, сећамо се то је неки делта сој, овај се брже шири, дакле сад идемо ка томе да ће се вероватно заразити 50 одсто људи, не знам ка чему ово иде“, каже Јанковић.

Из Удружења „Родитељ“ поручују да су родитељи углавном збуњени одлуком Министарства просвете, јер лекари шаљу упозоравајуће поруке због актуелне епидемиолошке ситуације.

„Већина родитеља је била за то да се у ствари одложи почетак другог полугодишта и да се тај распуст некако продужи, наравно да родитељи свако из своје перспективе говори о томе да ли би требало да се крене у школу или да се то одложи, али свакако је за њих збуњујуће у ствари то када кажу педијатри да би ипак требало да се продужи, када кажу то наставници, ми генерално у ствари не знамо колики је број заражене деце и наставника“, каже Гордана Племић из Удружења „Родитељ“.

Министар просвете Бранко Ружић је пре неколико дана рекао да је до 11. јануара било заражено три одсто ђака и да школе нису и неће бити место у којем долази до ширења коронавируса. С друге стране, из Удружења педијатара Србије су упозорили – да се омикрон сој много брже шири и да све више захвата децу, и да би због тога најбоље решење било да се зимски распуст продужи за две недеље или да се пређе на онлајн наставу.

Извор: Н1




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll