Ко је промашио пенал?

09. фебруар 2023.

Ко је промашио пенал?

Док је Србију тресла фудбалска грозница Светског првенства у Катару, просветни систем Србије озбиљно је уздрмао (на)пад у Техничкој школи у Трстенику, када је професорки енглеског језика за време часа брутално измакнута столица. После снимка који је кружио друштвеним мрежама и сведочио о овом инцинденту, бахатим ученицима који су починили и снимили свој гнусни ,,подухват“, изречене су васпитно-дисциплинске мере. Наставничко веће донело је одлуку о искључењу двојице ученика, док се трећи ученик самоиницијативно исписао из школе пре отпочињања дисциплинског поступка.

Све је говорило у прилог томе да ће виновници овог немилог догађаја бити адекватно кажњени на основу изречене мере од стране директора школе, а на предлог Наставничког већа Техничке школе у Трстенику.

Координираном акцијом Уније синдиката просветних радника, у преко четрдесет пет градова широм Србије одржани су протести, као и једнодневна обустава рада. Министарство просвете оформило је Радну групу за превенцију и спречавање насиља у систему образовања и васпитања, која је заједно са представницима репрезентативних синдиката, више министарстава и организација, закључила да су потребне измене више правилника и закона.

,,Министарство је у складу са закључцима одмах приступило и реализовало све активности које подразумевају измену подзаконске регулативе, али је за захтевне измене закона неопходно више синхронизованих активности на којима у протеклом периоду Министарство интензивно ради“, наводи се у саопштењу Министарства просвете упућеном Унији синдиката просветних радника Србије, 6. фебруара 2023. године.

Изгледало је да су се у казненом простору, бар када су дисциплинске мере и изречене казне у питању, одлично снашли и директор и министар и да су поентирали са беле тачке. Тек у другом полувремену/полугодишту гол је поништен. Искључени ученици враћени су у школу, изузев ученика који се самоиницијативно исписао. Ко је пресудио у овом случају, тешко је рећи. Главни арбитар била је просветна инспекција, која је установила да је дошло до процедуралне грешке у току вођења поступка у школи. Док се нови поступак води, игра тече и сви су изгледи да ће ученици остати у школи до регуларног завршетка школске године. Једино је због повреде професорског достојанства, професорка још увек на боловању, да не кажемо на клупи, јер према најновијем саопштењу министра, сви просветни радници су на клупи, али оној оптуженичкој.
Министар Ружић: ,,Драге колегинице и колеге, истичемо да измена законске и подзаконске регулативе представља неопходни, али не и једини услов за унапређивање области заштите од насиља и безбедности. Основни услов представља спровођење правне регулативе која је прописана у установама образовања и васпитања. Да бисмо креирали безбедно и подстицајно окружење за све учеснике образовног процеса неопходно је да сви развијамо своје стручне и професионалне компетенције, а посебно оне које се односе на васпитни аспект деловања наставника, који мора бити неодвојив од образовног аспекта.“

Министар закључује да анализом ситуације насиља, установе образовања и васпитања не користе постојеће ресурсе и могућности које им даје тренутни законски оквир, као и могућности стручног усавршавања.

Драге колегинице и колеге, да ли је ово могуће?! Разумљива је сугестија министра да користимо неефикасне постојеће законске оквире, јер је у вези са реализацијом закључака Радне групе за превенцију и спречавање насиља, реализовано толико да је одржан састанак са секторима надлежним за област основног и средњег образовања и васпитања ради упознавања са мапираним изменама и закључцима, измене су у процесу. Формирана је Радна група за измену и допуну Правилника о протоколупоступања у установи у одговору на насиље, Припремљен је предлог Стручног упутства који ће бити прослеђен школама. Министар просвете формирао је радну групу за израду Стручног упутства о међусекторској сарадњи, састанак је планиран у току фебруара. Припремљен је допис за школе ради препорука операционализације поступања у случају непоштовања обавеза родитеља.

Док су кључне речи дописа из министарства, одржан је састанак, измене у процесу, формирана је Радна група, припремљен је предлог, припремљен је допис, о питањима од посебног друштвеног интереса, повећању броја стручних сарадника и повећању коефицијента за одељењске старешине, неопходна је посебна анализа и финансијска процена, као и сарадња са Министарством финансија. Изгледа да пара нема, само се купује време, а време су у овом случају купили и ученици враћени у школу, и директор школе, а напослетку и министар. Време регуларног тока другог полугодишта тече. Док утакмица траје, све је у игри. Просветни радници у живом зиду између родитеља и министарства, одлучни су да неће чекати пенале, јер како рече недавно велики фудбалер: ,,Пенал може да промаши само онај који га изводи.“

Статива, министре!

У Чачку, 8. фебруара 2023. године

Руководилац Ресора за образовање УСПРС-а
Весна Јеротијевић

 

 




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll