КРИВИЧНЕ САНКЦИЈЕ ЗА ДВОЈИЦУ УЧЕНИКА

17. фебруар 2023.

НАСИЉЕ НАД ПРОФЕСОРКОМ У ТРСТЕНИКУ: „Новости“ сазнају – Крушевачко тужилаштво предлаже кривичне санкције за двојицу ученика

Извор: Вечерње новости

Више јавно тужилаштво у Крушевцу поднело је предлог за изрицање кривичних санкција против два ученика Техничке школе у Трстенику који су малтретирали професорку прошлог новембра у овој школи, сазнају „Новости“.

Тужилаштво, према сазнањима „Новости“, тражи изрицање санкција против Н.Ж. (17), ученика, који је измакао столицу професорки Марији Стевановић, али не само због кривичног дела злостављање и мучење, већ и више шумских крађа у продуженом трајању. У случају И.К. (16), ученика који је догађај у учионици снимао мобилним телефоном и и снимак дистрибуирао друштвеним мрежама, изрицање кривичних мера односи се на кривично дело злостављање и мучење у саизвршилаштву.

– Овај предлог у случајевима малолетничког поступка, одговара „оптужном“ предлогу у случају кривично-процесне праксе код одраслих и сада се само чека одлука Вишег суда о казни – наводи извор „Новости“. – Током поступка и задњег саслушања средином јануара, Н.Ж. се бранио ћутањем, док је И.К. у децембру изнео своју верзију догађаја,к ао и професорка,која је испричала како јој је измакнута столица, након чега је пала, а ђаци се смејали.

Трећи и најстарији учесник инцидента, М.М. (18), који је такође снимао немили догађај процесуира се пред Основним јавном тужилаштовм у Трстенику. Како су „Новости“ раније објавиле, чека се мишљење вештака о психичкој зрелости осумњиченог како би се проценило да ли ће се према њему поступати по Кривичном закону или по Закону о малолетним учиниоцима кривичних дела.

Професорка Марија Стевановић је закључила боловање, али како су „Новости“ више пута објавиле од децембра, када је та интерна одлука и донета, неће предавати ђацима Н.Ж.и М.М. о чијем коначном статусу се у школи још нису изјаснили.

Шта значе кривичне санкције?
Кривичне санкције по Закону о малолетним учиниоцима кривичних дела могу бити васпитне мере, кизрицање казне малолетничкогх затвора или мере безбедности.И ове категорије имају одређене подкатегорије, од појачаног васпитног рада преко похађања терапија, забране напуштања пребивалишта, мера појачаног надзора од шест месеци до две године, али и појачан надзор у другој породици. О висини и природи казне у 90 посто мера, одлучује судија за малолетнике, а понекад, уз консултацији са тужиоцем за малолетнике.




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll