КРУШЕВАЦ – НИСМО СПРЕМНИ ЗА ПОЧЕТАК

01. септембар 2020.

Школе нису спремне за почетак нове школске године, а држава није довољно уложила у реализацију наставе у специфичним епидемиолошким условима, нагласили су данас на конференцији представници Уније синдиката просветних радника у Крушевцу. У Синдикату наводе да су инсистирали да се школска година на једно време одложи, оцењујући да је данашњи полазак у школу преурањен и небезбедан

– Предлагали смо да почетак школске године буде померен за минимум петнаестак дана док се адекватно не припремимо– каже Добривоје Марјановић председник Градског одбора УСПРС.
– Инсистираћемо на томе да се у свакој школи поштују епидемиолошке мере због ђака, који су нама и најбитнији, али и због наших колега који старији или припадају неким ризичним групама.

Марјановић истиче да су у Министарству просвете и технолошког развоја обећали да ће за предстојећу школску године обезбедити све техничке услове, као и маске и дезинфекциона средства за школе, али да је онда терет тих обавеза прешао на локалне самоуправе, а оне, са друге стране, ту одговорност преусмериле на родитеље и наставнике. Управо се од породица ђака очекује да сами набављају прописану заштитну опрему.

– Ниједан рачунар није обезбеђен у току овог лета за наставнике, а камоли за ученике који су лошијег социјалног статуса – упозорава Марјановић. –Спомиње се неких 2.200 таблета који ће се поделити ученицима, што је минимална бројка за велики систем. Стручним упуством је регулисан комбиновани систем наставе (смањен је број ученика у одељењу, уведен периодичан боравак у учионицима) и то је јесте донекле решење овог тренутног статуса, али није решење на дуге стазе.

Будући да је предлог о одлагању почетка школске године одбијен, у УСПРС Крушевац закључују да ће пажљиво пратити реализацију комбиноване наставе, да ће наставити да указују на могуће пропусте, предлажу решења која могу да гарантују здравствену сигурност у школама, али тако да квалитет образовања у Србији не трпи.

Марија Станковић




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll