КРУШЕВАЦ – ПРОТЕСТ УСПРС

01. септембар 2022.

На почетку – штрајк упозорења

Унија синдиката просветних радника Србије је, као и сваке године, и овог првог септембра организовала штрајк упозорења у школама широм Србије, те су часови били скраћени са 45 на 30 минута у 37 школа у Расинском округу, чланицама тог синдиката. Просветари траже од Министарства просвете корекцију зарада од 20 одсто, исплату остатка дуговања од 50 хиљада динара, потом промену закона, правилника и упутстава из области образовања, уз социјални дијалог, те смањење броја ученика на највише 24 у одељењу.

-Поново смо овде, а бићемо и наредне године на овом месту јер нећемо одустати од наших захтева који се тичу побољшања квалитета образовања. Наше плате су сада испод републичког просека, све више идемо ка минималцу, а наш захтев је да хитним ребалансом буџета плате буду повећане за 20 одсто, како би са просјачког штапа дошли до републичког просека. Повећање од 12 одсто у образовању није исто као повећање у здравству и полицији, јер они имају енормно веће зараде – рекао је на конференцији за медије Добривоје Марјановић, председник крушевачког одбора Уније синдиката просветних радника Србије.

Он је напоменуо да је Унија реаговала због, кажу сумњивог случаја захтева за пријем на радно место професора физичког у једној основној школи у Ћићевцу.

Предраг Гашић, који је као представник УСПРС-а члан радне подгрупе за ангажовање просветара, при овдашњој Школској управи, навео је да у Крушевцу има 183 лица са мањком норме, 331 лице са непуном радном нормом и 763 слободних радних места са делимичним процентом радне норме.

 

УСПРС је поновио да се противи Изменама и допунама Закона, које прописују да образовно-васпитни рад од петог до осмог разреда може бити организован и у комбинованом одељењу.

-Упркос јасном противљењу струке, дописима у којима смо тражили да нам објасне како мисле да изведу овакво спајање, противно свим методичким и логичким правилима, процес је настављен. Министарство просвете ћути и чека први септембар да каже како више нема времена да се било шта исправи. Оваквим Упутством мале школе и сеоске средине осуђене су на пропаст. Тражимо хитан пријем и интервенцију председника и Владе Републике Србије, јер када се једном затвори, школа се више не отвара. Деца и родитељи ће отићи другде, наставници остати без посла, а наша села, извесно, више неће постојати – стоји у писму које је Унија упутила надлежнима.

Извор: Крушевац Град




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll