Куда путује српско образовање 

16. јануар 2023.

,,Узми задњи воз за Чачак, пут је веома дугачак, исплати се када стигнеш, психички се одмах дигнеш“, стихови су познате песме још познатијег ученика Гимназије у Чачку, која је у петак, 13. јануара, била  домаћин Светосавске академије ,,Пред Светим Савом“ у организацији Синдиката образовања Чачак и Уније синдиката просветних радника Србије. Повод за организацију скупа била је промоција књиге ,,На Савином путу“, деветнаесте по реду у издању Уније СПРС. Тим поводом у престоници чачанског образовања окупила су се еминентна имена српског образовног система. ,,Пред Светим Савом“ у три сесије које су за теме имале изазове одрастања, реформе српског образовања, европске вредносне системе, урушавање дигнитета и страдање српског језика, ликвидацију човека књижевности, индустријализацију образовања, девалвацију доктората и корупцију у високом школству, говирили су професори доктори универзитета из Суботице, Београда и Крагујевца.

Од стране организатора, Кабинету министарства просвете упућен је позив министру, Бранку Ружићу, да гостује на овако величанственом научном скупу. Уследио је донекле очекиван одговор. У име члана Владе, захвалили су се на позиву и образожили да је министар, услед раније преузетих обавеза, спречен да присуствује скупу. Иако је изостао први човек српског образовања, велико интересовање за најављене теме  показали су просветни радници од севера до југа Србије. Гимназија у Чачку била је стециште просветне елите из Београда, Новог Сада, Суботице, Ниша, Алексинца, Врања, Крушевца, Врњачке Бање, Краљева и Чачка.

Истога дана, 13. јануара, Национална престоница културе, Чачанска Родна, била је домаћин и организатор још једног у низу концерата на градском тргу. Концерт је окупио више хиљада посетилаца, међу којима је један од истакнутијих, чијим се доласком градоначелник посебно похвалио на друштвеним мрежама, био главом и брадом, министар просвете, Бранко Ружић!

,,Ја својим морем пловим, путујем, све мање тугујем, све више лудујем и ових бора нека стид ме је, ничим те не заслужујем“, стихови су песме познатог певача новокомпоноване музике који је на дочеку православне Нове године, пред више хиљада окупљених Чачана и њихових комшија из оближњих градова, одржао навогодишњи концерт на градском тргу.

Могло би се рећи да је министар пропустио задњи воз, али не за Чачак, јер пут више и није толико дугачак, с обзиром да је редован гост на чачанским концертима, већ онај воз којим би образовање у Србији вратио са слепог колосека. Помирљиви би рекли да је ,,храбри кројач“ српке просвете могао једним путовањем да гостује на два скупа у Чачку, али министар вођен својим музичким укусом путује и све мање тугује што нам је образовање у катастрофалном стању. Све више стид нас је, јер образовање у Србији ово не заслужује.

У Чачку, 15. јануара 2023. године

Руководилац Ресора образовања УСПРС-а, Весна Јеротијевић




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll