Meštani ivanjičkih sela u strahu zbog zakona o školama

23. jula 2022.

Meštani planinskih ivanjičkih sela u strahu su da će primena Zakona o racionalizaciji odeljenja dovesti do zatvaranja seoskih škola.

Roditelji kažu da su primorani da svoju decu upisuju u gradske i prigradske škole jer će kombinovanjem odeljenja deca biti uskraćena za kvalitetnu nastavu, kao i da im je na ovaj način poslata poruka da je na selu nemoguće kvalitetno se obrazovati i da ujedno na selu nema budućnosti.

„Baš iz razloga što sam učitelj u kombinovanoj nastavi duži niz godina znam da je teško izvoditi takvu nastavu. Takođe, iz ugla roditelja, jer imam dete koje je završilo šesti razred, smatram da je to preteško, posebno za decu od petog do osmog razreda. Mogu da kažem da smo mi učitelji faktički i obučavani za takav vid nastave, ali za kolege nastavnike to je potpuna nepoznanica”, rekla je Snežana Proković, učiteljica u osnovnoj školi u Kovilju.

Proković je naglasila da se Zakon odnosi na odeljenja sa manje od deset đaka, a ne na celu školu.

„Drugačije je i što se tiče socijalizacije. Njih ima malo, druže se u školi i kad krenu dalje, malo im je teže da se adaptiraju na veću sredinu i kolektiv. Takođe i kada odvedemo decu na takmičenje, ona ne mogu da se snađu kada odu u veću školu. Zaista se trudimo da naša nastava kvalitetno izgleda u takvim uslovima, pogotovo ako je tu još i kombinacija, to će biti teško za nastavnike, posebno za nastavnike koji putuju, koji nemaju samo pet, šest kilometara do škole već mnogi putuju i po 150 kilometara”, zaključila je Snežana Proković, prenosi Tanjug.

Aleksandra Ćurčić, nastavnica Engleskog jezika i licencirani omladinski radnik za liderstvo i omladinski razvoj i rad u zajednici, rekla je za Glas zapadne Srbije da su u Ivanjici ugrožene četiri škole, odnosno četiri sela – Bratljevo, Kovilje, Međurečje i Katići.

„Odgovorno tvrdim da ni roditelji, a ni mi nastavnici nismo pristalice novog Zakona, te da zahtevamo strogo opovrgavanje. Sa ponosom ističem da smo svi jedinstveni, a i da su nastavnici i direktor naše škole, roditelji naših učenika i predsednici naših sindikata uvideli nadolazeću pretnju. U pitanju je kršenje osnovnog i po rođenju stečenog ljudskog, dečijeg prava na neometano i kvalitetno obrazovanje i tvrdimo da i kvalitet nastave koja bi se sprovodila”, kazala je Aleksandra Ćurčić.

Ona je istakla da je spremna i da odbije da realizuje takav vid nastave, jer je već poučena iskustvom iz nižih razreda i zna do kakvog nezadovoljstava i zbunjenosti dolazi.

Izvor: Politika
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll