Млади људи у широком луку заобилазе школовање за наставника

31. август 2022.

Јасна Јанковић: Млади људи у широком луку заобилазе школовање за наставника јер немамо шта да им понудимо

Председница Уније синдиката просветних радника Србије је оштро критиковала дуално образовање као стратешко усмерење и истакла проблем репродукције наставног кадра, који власти упорно игноришу.

„Ми у просвети немамо стратегију, и тако, попут човека који не зна где иде, дезоријентисани смо“, описала је преовлађујуће стање у сектору образовања Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије.

На округлом столу „Просвета на поправном испиту“ у организацији синдиката УГС Независност, Јанковић је указала на недоследност у дугорочном планирању и остваривању циљева образовања у Србији.

„Имали смо стратегију од 2012. до 2020. године у којој смо рекли да ћемо подизати образовни ниво нације тако што ћемо отварати више одељења у гимназијама, а онда смо схватили да ми у гимназијама немамо ни довољно простора, ни довољно наставника да бисмо то урадили.“

Одговор власти на тај проблем није било обезбеђивање услова да се оствари циљ подизања образовног нивоа, већ, судећи по оштрој критици Јанковић, управо супротно.

„Направили смо нову стратегију 2022. године у којој смо рекли да ћемо ми у ствари да спроводимо дуално образовање. Дакле, имате три жице, спојите жуту и плаву, немојте црну – и то је отприлике ниво образовања ка којем ми сада тежимо.“

Према председници најзаступљенијег синдиката у предуниверзитетским образовним установама, кривца за стање не можемо да нађемо у једној партији, а дугорочне по образовању штетне политике угрозиле су репродукцију просветних кадрова.

„Много се партија и комбинација партија променило на власти, али дезоријентација у образовању је трајна. Нисмо кренули напред, а у међувремену смо изгубили много квалитетних људи из система и изгубили смо могућност да нам дођу најбољи ђаци“, казала је Јасна Јанковић из УСПРС-а.

Јанковић је илустровала стање ствари бројкама. Подсетила је да на београдском Природно-математичком факултету за 50 буџетских места за образовање наставника математике конкурисало само троје средњошколаца, за наставника хемије једна особа, односно, да је слична ситуација на другим просветарским смеровима и у другим универзитетским градовима.

„Млади људи у широком луку заобилазе школовање за наставника јер немамо шта да им понудимо”, рекла је Јанковић.

Да би се у будућности имало шта понудити, УСПРС школску годину започиње протестом, те ће првог септембра у низу школа широм Србије настава бити скраћена на 30 минута.

Подсетимо, закони Србије не дозвољавају штрајк просветних радника, што у многоме отежава ефикасну борбу за побољшање услова у том сектору.

Услови рада у сектору образовања су деценијама лоши. Тренутно стање је такво, да је наставницима потребно 20 година радног искуства да би њихова плата постигла износ званичне просечне плате, а ненаставно особље прима минималну зараду.

Квалитет образовања је такође у више деценијском паду. Према прошлогодишњој анализи САНУ, више од половине петнаестогодишњака је функционално неписмено.

Дуално образовање као стратешко усмерење ће допринети срозавању квалитета образовања и према анализама Машине којима можете приступити овде.

Извор: Машина

 




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll