Наставници као глинени голубови

15. август 2021.

Управа београдске ОШ „Браћа Барух“ и разредни старешина одељења шестог разреда нашли су се на удару једног родитеља који је своје незадовољство због дописа Министарства просвете и „снажне препоруке“ да се ученици старији од 12 година вакцинишу против ковида 19, испољио у писму, износећи низ увредљивих квалификација.Писмо је објављено на друштвеним мрежама, у Фејсбук групама које окупљају просветне раднике, а његову аутеничност за Данас је потврдила директорка ОШ „Браћа Барух“ Милица Томовић.

„Непоштована управо, непоштована разредна старешин(ко), кад бисте имали макар промил савести, поштења, части или макар трунку памети, ви никад не бисте проследили овакву поруку којој тражите од родитеља да прихвате вакцинацију (што је еуфемизам за стерилизацију, односно убиство) наше деце. Жалосно је да такви ништаци васпитавају генерације на којима ће почивати будућност Србије“, пише на почетку писма овај родитељ, који се потписао именом и презименом.

Он наставља да „сипа“ увреде на рачун Министарства просвете и просветних радника, називајући их погрдним именима, између осталог, „продуженом руком и гласноговорницима једне полуприватне полудржавне криминално-сатанистичке организације која се зове Кризни штаб“ и спочитавајући им да су „школство претворили у приватни прћију“, да „већ 30 месеци примају незарађене плате“, да „ленчаре и пландују о државном трошку“, те „да су се сада прихватили улоге непосредних саучесника у злочину“.

На крају писма поручује: „Немојте се изненадити ако вас посетим“.

Повод за овакву реакцију, која, међутим, није усамљен пример, био је допис Министарства просвете упућен директорима основних и средњих школа у коме је пренет закључак са седнице Кризног штаба да се „снажно препоручује вакцинација деце старије од 12 година. По инструкцији Министарства, директори школа су овај допис проследили разредним старешинама, а они родитељима својих ученика.

Након бурне реакције дела јавности дан касније је уследило саопштење Министарства просвете у коме је министар просвете Бранко Ружић појаснио да је интенција дописа била искључиво у функцији информисања о значају вакцинације и препорукама струке, а не да позива на обавезност вакцинације што, како је навео, он као министар просвете не може ни да учини.

– Ми смо као школа допис Министарства у коме се препоручује вакцинација само проследили зашто што нам је речено да са његовом садржином упознамо запослене и родитеље. Ја сам очекивала реакције родитеља, али овакву не. Мени је најжалије разредног старешине, јер се њој обраћа. А те приче како просветни радници не раде…они у животу више нису радили од када се појавила корона. Радили су не дупло, него тродупло и овакво писмо оставља баш горак укус – прокоментарисала је директорка Милица Томовић поменуто писмо родитеља једног њиховог ученика.

Снежана Романдић, председница Уније синдиката школа Београда, каже за Данас да просветни радници не треба да буду ти према којима је усмерен бес родитеља и да не могу да раде посао који није њихова надлежност.

– Писмо је у духу онога што се дешава у последње време. Министарство често користи школе као пробни балон да се види какаве ће бити реакције јавности, па ми морамо да се сналазимо како знамо и умемо. Овај родитељ не прави разлику између оних који раде у школи и оних који су имали замисао о снажној препоруци вакцинације. Јер ми немамо могућност да бирамо да ли ћемо нешто проследити родитељима или нећемо. У том командном ланцу наставник је последња карика која најчешће прва настрада. Не може наставник да утиче на жељу, вољу и размишљање родитеља везано за било шта, посебно за нешто деликатно као што је ово. Ми смо изашли из оквира које имамо, а то је образовање деце, ми не можемо да се бавимо промовисањем вакцинације, какав год био наш лични став о томе. Неповерење које постоји у Кризни штаб ми треба да повратимо тиме „рекао ми разредни да тако нешто треба“. Сада се ставља на тест поверење које ми имамо код родитеља, али ми нисмо за то стручни – каже Романдић и додаје да је вероватно и министар Ружић у овом случају само пренео нечију директиву и да он сам није донео никакву одлуку.

Извор: Данас




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll