Nerealno ili nehumano

24. marta 2020.

Na početku uvođenja vanredne situacije, kada smo ulazili u onlajn nastavu, postojala je realna pretpostavka da funkcionišemo na istim talasnim dužinama i da su nam očekivanja realno usklađena.
Na kraju prve nedelje onlajn nastave, nameće se zaključak da je jedina briga resornog ministarstva zadovoljavanje forme, a ne suštine. Obrasci, formulari, formativno/sumativno ocenjivanje, beleške, evidencije, provere, alati…

Nerealno ili nehumano

 

Prosvetni radnici još jednom dokazuju svoju profesionalnost. Onlajn nastavi ne pristupaju zarad ispunjavanja nekakve kvote i fonda časova, već zarad samih učenika i brige o njihovom sveukupnom razvoju. Bezbednost naših učenika nam je na prvom mestu. Zbog toga smo tražili zatvaranje škola i izmeštanje nastave u onlajn okruženje. Kroz onlajn okruženje, od svih tih pojmova kojima ih ciljano svakodnevno opterećujemo, bitnije nam je da ih kroz sve ovo ispratimo na za po njih što bezbedniji način. To su ličnosti još u fazi razvoja, koje na stres, paniku, prazne rafove, ljude sa maskama, statistiku o broju zaraženih i umrlih…, reaguju na različite načine, a resornom ministarstvu je najveća briga kako ćemo tu decu oceniti i da li je uredno evidentirano njihovo učešće u virtualnom „klasu“.
Znate li da i naša đaci imaju bake i deke, mame i tate, stričeve i ujne i druge bliske članove porodice bez kojih mogu ostati u ovim danima? Ne mislite valjda da su i na to imuni? Mislite o tome!
Virtualne učionice trenutno im pružaju komunikaciju sa socijalnim okruženjem na koje su navikli i u kojemu se „udobno“ osećaju. Kroz nastavno gradivo koje im nudimo, više od svega nam znači ton njihovog odgovora i njihova želja za interakcijom, nego tačnost odgovora koji nam daju. Video pozivi nam ne znače u smislu detektivskog nadzora, da budemo špijuni i policajci naših učenika, već upravo zbog tog socijalnog okruženja na koje su oni navikli.
Ne brinite za ocene, ni da li će oni savladiti nastavno gradivo, uslovno rečeno poslednjeg kvartala ove nastavne godine. Razmišljajte o tome kako da im pomognemo da kroz sve ovo izađu bez posledica.
U Kraljevu, 22. mart 2020. godina
Portparol Sindikata obrazovanja Kraljevo, Marija Stošić
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll