NIŠ – NE ODUSTAJEMO!

31. marta 2022.

38 niških škola u štrajku, prosvetari i dalje traže veće plate i manje učenika u odeljenju

Manje učenika u odeljenju, da se vrate dugovi i povećaju zarade, kao i da se za obrazovanje pitaju obrazovani koji rade u školama i dalje su zahtevi prosvetnih radnika koji širom zemlje štrajkuju. Treći put zaredom u Nišu je 38 škola skratilo časove na 30 minuta i time su prosvetari još jednom pokušali da skrenu pažnju javnosti na svoje nezadovoljstvo uslovima rada.

Od 44 škole, koliko ih je u Uniji sindikata prosvetnih radnika Niša, sve osim specijalnih škola pristupile su štrajku skraćivanjem časova uz poruku da ne odustaju od svojih zahteva.

Zahtevamo smanjenje broja učenika u odeljenju na 24, povećanje plata još za 12 odsto u ovoj godini i izmenu Zakona iz oblasti osnovnog sistema obrazovanja i vaspitanja. Nadam se da će konačno vlast Ministarstvo shvatiti i ozbiljno uzeti sve ove naše probleme u razmatranje i da ćemo u nekom narednom periodu uspeti da sve to rešimo – rekao je predsednik Sindikata Vladan Ćirić.

Ćirić je rekao i da se problemi u prosveti gomilaju i ne rešavaju godinama, kao i da se nadaju ministru koji će imati mnogo više razumevanja i sluha za njihove i probleme učenika i roditelja.

Problema u prosveti ima dosta, prisutno je nasilje nad prosvetnim radnicima, fizičko, verbalno i elektronsko, pogotovo u poslednje dve godine. Škole su neopremljene. Mnogo je problema koji se ne rešavaju, a koji se nagomilavaju i gde nije u prvom planu samo taj neki finansijski razlog zbog koga prosvetni radnici već godinama dižu glas – kazao je Ćirić.

Ukoliko i daje bude dolazilo do mimoilaženja između prosvetnih radnika, roditelja i Ministarstva, kaže da će se problemi biti još veći.

Izvor: Južne vesti
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll