Нови дан, нови случај насиља у школама – просветари траже нулту толеранцију

29. новембар 2022.

Нови дан, нови случај насиља у школама – просветари траже нулту толеранцију

Наставе у око 800 школа у 46 градова Србије у четвртак, 1. децембра, неће бити. Ово је протестно обустављање наставе у школама због насиља које је све учесталије, кажу представници Уније синдиката просветних радника Србије. Они захтевају статус службеног лица за просветне раднике и истичу да насиље у школама мора да стане. Од надлежног министарства очекују да пре свега призна да постоји проблем са насиљем у школама.

Нишка гимназија 9. мај – за време великог одмора једног ученика другог разреда напао је ученик из другог одељења и лакше га повредио. Директор гимназије каже да је школа одмах реаговала и обавестила и полицију и хитну помоћ.

„Заказали смо одмах састанак тима за заштиту ученика од дискриминације и насиља. Тако да ћемо након тога да имамо одлуку о ком се нивоу насиља ради и након тога ћемо да поступамо по правилнику о заштити ученика“, рекао је директор гимназије 9. мај Ненад Дисић.

Инцидент у нишкој гимназији тек је последњи у низу примера насиља у школама, како вршњачког, тако и оног према наставницима и професорима. Унија Синдиката просветних радника Србије жели нулту толераницју на насиље и објаваљују протестну обуставу рада.

„Зато што је то један отпор који ми пружамо свему ономе што се у Србији дешава, а дешава се једна потпуна незаинтесованост за образовање. То што је пре седам дана на састанку министар изјавио да насије није повећано, а видимо шта се све дешава. То је наш бунт и то је наш отпор. Нема часова 1. децембра 2022 године“, рекла је председница УСПРС Јасна Јанковић.

Захтев просветних радника је да добију статус службеног лица за који се залажу већ две деценије. Тај статус би подрзумевао и заштиту наставника, али и њихову кривичну одговорност у случају да су они виновници насиља.

„Не могу родитељи да размишљају шта ће им се десити са децом, да ли ће бити вршњачког насиља, да ли ће бити насиља од просветних радника, а не могу ни просветни радници да размишљају сваки пут када уђу у учионицу да ли ће бити изложени насиљу. Морамо зауставити насиље, морамо да вратимо ауторитет просветним радницима“, поручује преседник Уније синдиката Војводине Звонко Јовић.

„Многи директори не само да не прихватају „стоп насиљу у школама“ као заједничку акцију, него врше притисак на запослене, прете отказима. Они морају да подносе извештаје некоме о томе шта ће да кажу, неће бити изабрани у другом мандату. Дакле, ми смо се претворили у партијске ћелије које одлучују о свему, па на жалост и о томе шта ћемо ми радити на часу“, додала је Јасна Јанковић.

Просветари очекују да надлежни министар призна да је насиља све више, али и да се појави на протесту. Данас је, иначе, одржана прва седница радне групе министарства за превенцију и сузбијање насиља, која треба да анализира и евенутално предложи промене законских прописа у области спречавања насиља у школама.




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll