NOVI SAD – PROTEST USPRS

01. septembra 2022.

Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine održala je protest, u četvrtak u pet do dvanaest, ispred Pokrajinske vlade. Nezadovoljni prosvetari traže republički prosek plate koji iznosi 74.568 dinara, za pomoćne radnike republičku minimalnu zaradu od 40.000 dinara i isplatu jubilarnih nagrada. Takođe zahtevaju smanjenje broja učenika na 20 do 24 đaka po odeljenju.

Martin Mihailović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine izjavio je medijima da samo traže da im se vrati dostojanstvo koje im je oduzeto.

– Naše plate su u odnosu na republički prosek 4,84 odsto manje. U maju 2022. godine republički prosek je bio 74.568 dinara. Prosečna plata u prosveti je, govorimo o nastavniku i profesoru i učitelju koji je zaposlen sa punim radnim vemenom, a ima dosta onih koji nisu tako zaposleni, 70.158 dinara. Mislimo da je to katastrofalno i povećanje plata je ono prvo i osnovno šta tražimo – rekao je Mihailović.

On je dodao da imaju i pomoćne radnike, sekretare škola i šefove računovodstva, čije plate takođe nisu na zavidnom novou.

– Tražimo da pomoćni radnici imaju najminimalniju moguću platu, odnosno da njihov minimalac bude kao i republička minimalna zarada, znači da bude 40.000 dinara. Dok oni koji su zaposleni kao računovođe, sekretari, dakle oni koji rade sa šestim i sedmim stepenom, oni da imaju od 75 do 80 hiljada dinara. Nastavnici traže samo elementarnu platu koja bi bila oko 100 ili 105 hiljada, koliko iznosi i u drugim profesijama koje se obavljaju u javnom sektoru. Da dođemo na stepen kao što su medicinski radnici, vojska i policija – objasnio je Mihailović.

Od ministarstva takođe traže da se isplate jubilarne nagrade, koje su garantovane sporazumom potpisanog sa Vladom Srbije 2015. godine, ali koje nikada nisu isplaćene.

Rade Marjanović je rekao u ime sindikata da je drugi zahtev smanjenje broja učenika po odeljenjima na 20 do 24 đaka.

– Zakon o osnovnom obrazovanju, član 31, ograničava broj učenika u odeljenju na 30 maksimalno, a sa dozvolom ministarstva podiže na 33. Prvi i osnovni razlog zašto tražimo ovo je kvalitet obrazovanja koji ti učenici dobijaju, jer se taj kvalitet sa porastom dece u odeljenju drastično smanjuje – objasnio je Marjanović.

On je rekao da će država time dosta da uštedi, jer ne bi bilo toliko tehnoloških viškova među prosvetnim radnicima. Naime, država trenutno plaća deo fonda onima koji su tehnološki višak dok se oni ne zbrinu. Takođe, nastavnicima koji predavaju u više škola plaćaju se putni troškovi.

Ivana Dokić je kazala da je prosvetarima sve teže da napune potrošačku korpu, pa se zapitala kako je tek tetkicama, domarima i administrativnim radnicima. Podsetila je da je Vrhovni kasacioni sud presudio da oni nemaju prava ni na topli obrok, ni na regres, iako je u presudi koja je prethodno doneta, ta presuda bila sasvim suprotna. Poručila je da je bitno da istraju u borbi, kao i da se uključi više ljudi i kolega.

Branislav Cesnak je podsetio da se formira nova Vlada Srbije i apelovao je na nadležne da razmisle koga će postaviti za resornog ministra.

– Postavite jednom ozbiljnog čoveka sa uticajem koji može da uradi nešto dobro i za decu i za roditelje, ali i za nas nastavnike, jer mislim da smo našim angažovanjem i našim celokupnim zalaganjem to i zaslužili tokom svih ovih godina – poručio je Cesnak.

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine štrajkovali su tako što su skratili jedan čas na trideset minuta, ali su ostalih petnaest minuta proveli sa decom zbog njihove bezbednosti. Štrajk se za sada neće nastaviti.

Protesti su u četvrtak istovremeno održani i u Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Palanci, Novom Kneževcu i Somboru.

Na protestu u Novom Sadu okupilo se oko tridesetak prosvetara.

Izvor: MOJ NOVI SAD, TV Kanal 9
POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

VI Faza odobrenih radnih mesta

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll