Одговор просветара Министарству: Излазимо на улицу, вратите нам наше паре

08. фебруар 2022.

Поводом писаних упутстава Министарства просвете школама, да све пресуде, према којима се школе обавезују да запосленима исплате неисплаћене зараде и дуговања, враћају и да на њих улажу жалбе другостепеној инстанци и траже ревизију, огласила се и Унија синдиката просветних радника.

Говорећи за портал Нова.рс, учитељица и представник Уније, Весна Јеротијевић, појаснила је о чему се тачно ради.

„Унија синдиката просветних радника је прва уочила проблем и прва је желела проблем да реши. Запосленима треба да се исплате надокнаде за топли оброк и регрес и да се све то заврши без судских трошкова. Министарство просвете је на време било упознато и упозорено шта ће се десити. Међутим, они су имали неку другу политику, која их је, очигледно, сада довела у велики проблем и сада, пошто су дошли у неповољну ситуацију због своје тврдоглавости, одбијају тужбе и жале се у циљу „заштите имовинских права и интереса“. Чија то права и интересе треба да штите директори школа ако не запослених у просвети који су оштећени“, упитала се Јеротијевић.

Представница Уније синдиката наводи да ће просветни радници остати при свом ставу а да ће дуговања према учитељима и наставницима морати да се намире.

„Унија ће апсолутно остати при томе да се тужбе не повлаче и да се сви дугови до краја исплате. Оно што се дугује, мора да се плати. Наш одговор на њихов одговор је нова врста тужби, а то су тужбе за прековремени рад, где одређен проценат колега који су прековремено радили, није уопште плаћен за свој рад“.

Као одговор на ове али и бројне друге проблеме са којима се просветни радници у Србији суочавају, Јеротијевић најављује велики протест који је заказан за средину марта.

„Унија синдиката просветних радника Србије има велики протест 17. марта у Београду, на ком ћемо, између осталог, говорити и о овој теми. Наравно, говорићемо и о свим темама које су велики проблем – однос према просветним радницима, повећања која су минимализована и наравно однос Министарства просвете према синдикатима. Наша комуникација је увек једносмерна, упућена је само од нас према њима. Због те једносмерне комуникације, 17. марта ће бити блокирана двосмерна улица према Министарству, па да видимо. Срж проблема је недостатак комуникације“, истиче Јеротијевић.

Наводи и да Унија нема поверења у Министарство просвете због ранијих изневерених очекивања.

„Нити једна тачка споразума, који смо још раније са Владом Републике Србије потписали, није испуњена. Нису исплаћене светосавске награде, није исплаћена краткорочна помоћ, нису нас узели у разматрање када је у питању писање наставних планова и програма. Како да сада очекујемо другачији исход“, рекла је представница Уније синдиката просветних радника Србије, упутивши јаку поруку Министарству просвете.

„Ми нећемо одустати. Наша порука је да ће сва дуговања према просветним радницима морати да буду исплаћена. Заштитићемо све колеге које су судским споровима оштећене.“

Ипак, верује да ће просветари имати бољу комуникацију са неком другом администрацијом министарства које тренутно предводи Бранко Ружић.

„Можда неко будуће Министарство просвете буде имало више слуха за наше проблеме. Верујем да ће имати здравију политику према просветарима“, закључила је Јеротијевић.

Извор: Нова С




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll