Отворено писмо родитељима – Чачак

03. децембар 2020.

Наставници, чланови Синдиката образовања Чачак упутили су родитељима својих ученика отворено писмо у коме их позивају да здравље своје породице и деце узму у своје руке тако што ће искористити право да траже прелазак деце на онлајн наставу.

Отворено писмо родитељима преносимо у целости:

Поштовани родитељи,

Апелујемо на вас да здравље ваше породице и ваше деце узмете у своје руке. Заштите их од излагања вирусу Ковид-19 и његовом преношењу унутар ваших породица.

Епидемиолошка ситуација у земљи је све тежа, с чиме сте и ви сами упознати. Број новозаражених и преминулих се свакодневно значајно увећава на територији нашега града. Свакодневно из чачанске Опште болнице стижу извештаји који не охрабрују.

Влада Републике Србије донела је одлуку да на онлајн наставу пређу ученици од 5. разреда основне школе до 4. разреда средње школе. Питање које смо поставили је: Да ли то значи да су деца млађег узраста, њихови родитељи и други са којима они долазе свакодневно у контакт имуни на Ковид-19?

Слушајући епидемиолога Предрага Кона, који нам се често обраћа речима да разлога за бригу нема, јер су деца само преносиоци, нејасно је где нестадоше сви старији из живота тих малишана или се можда они не рачунају у њихову статистику и број становника ове земље.

Поштовани родитељи, ви вашу децу најбоље познајете, а познајете и њихове учитеље који свакодневно брину о њиховом образовању и васпитању, али и о њиховој безбедности и здрављу. Верујемо да сте сами свесни колико је напора потребно уложити у обезбеђивање социјалне дистанце међу децом тог узраста и колико је то реално могуће. Ви о тој истој деци водите бригу свакога дана.

Све већи број учитеља нам одлази на боловање због болести изазване вирусом Ковид-19 или се повлаче у самоизолацију. Учитељи такође имају своје породице, а такође су и део друштвене заједнице у којој су принуђени да свакодневно извршавају рутинске послове које сви ми имамо, да је неминовно сходо броју заражених у нашем граду, да и сами долазе у контакте са оболелима.

Оно што смо као Синдикат образовања Чачак могли да урадимо, урадили смо. Стаћемо у заштиту свих учитеља у којима постоји храброст и снага да се супротставе одлуци Владе Републике Србије, штитећи своје Уставом загарантовано право, у борби за личну безбедност и живот, штитећи тако и животе свих нас суграђанина. Сматрамо да уколико се број дневних контакта сведе на минимум, смањиће се и трансмисија вируса међу становништвом. Сматрамо да ако су деца већ означена као преносиоци, као асимптоматски носиоци вируса Ковид-19, треба уложити већи напор у обезбеђивању социјалне дистанце, како би они, ви и ваше породице, али и ти учитељи, били безбеднији.

Наш предлог је да се настава на неки период, попут наставе за ученике старијих разреда измести у онлајн окружење. Ми знамо да образложења и њихови наводи о томе да ту децу нема ко да чува, нису оправдани, нити реални. По њима, боље је да децу изолујемо од бака и дека, наших комшија и пријатеља, него од стотине других малишана, који су пре доласка у школу били у контакту са многим лицима у свом окружењу.

Предлог који пред вас износимо, није јединствен, да полази само од нас. О свему што смо навели, гласно већ данима говори струка, она струка коју чине просветни радници, који свакодневно деценијама уназад раде у учионицима, а не она струка која кроз те учионице никада прошла није, ал’ нам с пуним правом говори о епидемиолошким мерама које унутар њих требамо спроводи.

Немојте дозволити да наша деца, ваша деца, буду изложена ризику због научно неоснованих нагађања и процена. Све док се у њиховом речнику налазе речи “пробаћемо”, “видећемо”, “пратићемо”, то онда није ништа друго до нагађања.

Ми сматрамо да сходно поражавајућим бројевима нашег здравственог система у Чачку, нема места за никаква нагађања. Ми не знамо шта ће и како бити, ни како ће се у нашем граду развијати даља епидемиолошка ситуација, али не можемо ни дозволите да док се то не сазна излажемо ризику било чији живот, живот сваког од нас, живот сваког од вас.

Када су животи људи у питању, тешко је говорити о настави, јер живот је неприкосновен.

Али ако и о томе говоримо, наши учитељи и наставници месецима уназад, волонтерски су ангажовани на снимању ТВ часова, који тек треба да буду емитовани. С друге стране, у периоду првог таласа пандемије, од марта до јуна, реализовали су онлајн наставу и кроз њу били посвећени сваком појединачном ученику, али и њиховим родитељима кроз честу комуникацију, како би им олакшали учење кроз ту наставу на даљину. Знамо да ће и сада дати свој максимум у обезбеђивању наставног процеса, попут својих колега који раде са старијим ученицима, а који од понедељка званично прелазе на релазицију наставе на даљину.

Као родитељи имате право да тражите од учитеља да се за вашу децу организује онлајн настава, а они имају обавезу да вам то и омогуће.

С надом да ћете о нашем предлогу размислити и тражити од школа да се и за вашу децу у наредном периоду организује онлајн настава, све док постоји реална потреба и за старије ученике, јер су се и до сада школовали у једнаким условима,

Владимир Аџић, председник Синдиката образовања Чачак




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll