ОТВОРЕНО ПИСМО

25. новембар 2020.

Отворено писмо Бранку Ружићу, министру просвете, науке и технолошког развоја

Поштовани,

Претходни министар није имао поштовања према струци коју заступа. Деградирао је просветне раднике на сваки могући начин, а с друге стране од њих тражио високу стручност са сталним променама и иновацијама. Сада Ви у систему имате врхунске методичаре, који могу да изнесу сваки наставни процес. Ко Вам снима ТВ наставу? Ви или ми?
Уместо што преиспитујете наше дипломе у погледу компетентности и врсти посла за који смо стручни, боље је да преиспитујете тренутне услове у којима се одвија образовно – васпитни процес.

Свесни смо постојања других занимања и делатности у Србији. Али ми нисмо беби-ситери. Бесплатан „хостинг“ не постоји. Ангажујете при свакој установи аниматоре и стручна лица који ће водите бригу о деци запослених под посебним условима, док ми водимо бригу о њиховом образовању. До нас је стигао и апел здравствених радника о брзом преласку на онлајн наставу, јер и они остају без капацитета у болницама, да нема ко да им ради. Ваљда су и они свесни да школе нису регрутни центри за обуку војника и других милитарних јединица, па да је држање социјалне дистанце међу децом немогуће, а посебно када је реч о том млађем узрасту.

Ученици млађег узраста често захтевају посебну пажњу и бригу. Учитељи и васпитачи том узрасту ученима морају пружати помоћ да закопчају јакне, вежу пертле, обришу нос и обаве друге хигијенске потребе… Једном, другом, петом, десетом ученику… А онда они оду својим кућама код родитеља.

Смањите контакте! Не уводите нас у ситуцију из које неће бити изласка.

У Краљеву број заражених достигао је цифру од 3421 лица, односно број новозаражених се у протекла 24 дана дуплирао. Током септембра је регистровано 28 новозаражених, током октобра 265, а током новембра за сада 1742 новозаражених лица да је више него очигледно којом брзином се Ковид-19 шири међу популацијом становништва у Краљеву.

С надом и вером да ћете се удаљити од политике каквом се руководио ранији министар просвете, да ћете водити бригу о ресору који Вам је дат на поверење, обраћамо се прво Вама. Предузмите неопходне кораке за хитно измештање настава у онлајн окружење!

У просвети је све мање радно способног кадра. Зар некоме може бити решење повлачења апсолвената на замену оболелих и наставника у изолацији?! Зар није једино решење спречавање даљег обољевања наставника, ученика, њихових родитеља и друге популације становништва са којима су наши ученици у сталном дневном контакту. Да цитирам многе од вас који о нама одлучујете: „Деца су само преносиоци…“ Због тога су носиоци и чиниоци образовног система најзначајнији фактор у погледу преношења и ширења обољења.

Не правите каскаде! За тестирање било каквих модела постало је исувише касно! Не можете да оставите ученике првог до четвртог разреда у учионици и проверавате како ће то да функционише! Доћи ћемо у ситуацију да процењујемо стопу морталитета, уместо квалитета процеса наставе и учења.

Тренутно једино могуће решење је измештање наставе у онлајн окружење. А када све ово прође и када бројке у погледу оболелих и преминулих почну да се смањују, онда размишљајте о могућим моделима и постепеном враћању једног по једног дела образовног система у учионице.

С поштовањем,
у Краљеву, 25.11.2020. година

Портпарол СОК – а, Марија Стошић




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll