ПЕПЕЉУГИНО ПИСМО

20. октобар 2020.

Просветни радници питају Синишу Малог

ЗАШТО СУ НЕКИМА ОД ЊИХ ПЛАТЕ МАЊЕ И ОД МИНИМАЛЦА?

Навикли смо да се просветни радници, због дугогодишњих нагомиланих проблема, често обраћају свом ресорном министру, Младену Шарчевића, али и да им он одговара кад процени да треба и не на начин који би их задовољио.
Зато је јучерашње отворено писмо његовом колеги из Владе министру финансија, Синиши Малом, најбројнијег просветног синдиката може схватити као нови метод или можда једини преостали институционални начин за њихову комуникације са властима.

Интервју Јасне Јанковић, председника Уније синдиката просветних радника Србије, пре три дана новинској агенцији Фонет је тако нешто и наговестио.

– Сви знамо за бајку о Пепељуги и може се слободно рећи да је наша просвета баш та Пепељуга. Она има једну маћеху и две сестре које су лоше према њој. Власт се према просвети односи као маћеха, а министарства као њене ћерке које су лоше према њој. Не знам да ли ће се то икада променити, али знам да наше друштво мора да схвати, што пре то боље, да без образовања апсолутно нема напретка. Цео свет се брине како ће ковид утицати на ђаке, једино у Србији цветају руже, али наша бајка је нажалост Пепељуга – рекла је пре три дана Јасна Јанковић.

И јуче је већ стигло отворено писмо једној од тих “злих сестара” Министарству финансија, и њеном челнику Синиши Малом, које је упутио руководилац Ресора за финансије, аналитику и чланство Уније СПРС, Владимир Аџић, у коме наводи конкретан проблем који се дешава у односу на њих.

– Да је минимална зарада у Србији често недостижна, сведоче зараде запослених у установама образовања. Демагошки принципи којима се надлежни руководе у обраћању јавности су више него очигледни. Последњих дана у медијима слушамо наводе да ће минимална зарада запослених са 30. 022 динара бити увећана на 32. 126 динара. Оно што се јавности не говори је начин на који се плате обрачунавају. Минимална цена рада, без пореза и доприноса, за текућу 2020. године износи 172,54 динара (нето) по радном сату, па сходно томе та нето минимална зарада за исплату је: за месец са 160 радних сати 27.606,40 динара, за месец са 168 радних сати 28.986,72 динара, за месец са 176 радних сати 30.367,04 динар и за месец са 184 радна сата 31.747,36 динара. Плата запослених у установама образовања ангажованих на пословима хигијене и одржавања школске зграде и помоћних објеката школа, административним и књиговодственим радницима често буду испод минималне зараде у Србији, а о просечној заради која се наводи у јавности и да не говоримо – наводи таксативно Владимир Аџић, а онда и даје конкретан предлог министру Синиши Малом како да се овакво стање и реши:

“Захтевамо хитно изједначавање коефицијента за запослене у установама образовања сходно степену стручне спреме, као и увећању истих до увоођења платних разреда! Министар Младен Шарчевић, са великом лакоћом наметнуо је додатно значајно радно оптерећење свим запосленима у установама образовања, да ни Вама не треба бити тешко да донесете одлуку о увећању коефицијената. Имајте у виду да је просвета стуб сваког друштва, а да у нашем друштву сходно Вашем финансијском пословању буде окачена на стуб срама, да наши млади никада не пожеле да крену нашим стопама“, наводи се на крају отвореног писма Владимира Аџића, руководиоца Ресора за финансије, аналитику и чланство Уније СПРС, министру финансија Синиши Малом.

Лако је закључити, у нашој модерној верзији, да се Пепељуга неће лако предати, па остаје да видимо шта ће сада рећи маћеха и сестре.

(Глас јавности)




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll