Праћење ангажовања запослених у образовању

20. мај 2020.

Данас, 20. маја 2020. у Министарству просвете науке и технолошког развоја, одржан је састанак Радне групе за праћење ангажовања запослених у образовању.

Била је ово прилика да се након дужег времена, због застоја услед пандемије вируса корона, анализира урађено и да се заузму ставови везани за поступке расписивања одобрених конкурса.

pracenje angazovanja zaposlenih u obrazovanju

 

Констатовано је да је од почетка календарске године, а у складу са договором, одобрено укупно 11597 конкурса. Тренутно у основним и средњим школама постоје 34094 упражњена радна места.

Поједини конкурси су у току, за њих теку рокови и процедуре, док ће преостали по инструкцијама МПНТР – а, тек бити расписани.

Представници у Радној групи једногласно су закључили да за сада треба прекинути са даљим одобравањем конкурса, док се не реализују актуелни и не утврди Листа технолошких вишкова, за наредну школску годину.

Уколико се посао уради и лица која се налазе на листама за наредну школску 2020/21. буду преузета, у складу са Законом о основама система образовања и васпитања и Посебним колективним уговором за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика, биће прилике да се настави одобравање конкурса.

Унија СПРС ће ових дана поднети захтев надлежним инспекцијама и министру за разрешење директора, који до сада нису испоштовали регулативу дефинисану Законом, а у вези са преузимањем. Очекујемо да сви директори који су кршили Закон, у најкраћем року буду разрешени.

Подсетићемо се и неких бројки за које смо сви заједно у систему заслужни.

Од 2015. године укупно је извршено 23508 преузимања радника, који су постали технолошки вишак или су засновали радни однос са непуним радним временом. Осим што смо заштитили наше колеге, држави смо уштедели огроман новац (мада она то још увек не признаје).

У наредном периоду очекује нас нимало лак посао. Треба наћи начин и формулу да се радни однос већ запослених у образовању заштити, а да се настави са пријемом младих људи који ће допринети квалитету образовања.

Време је показало да је Унија синдиката просветних радника Србије увек одговарала изазовима. Такође, ово је прави пример да треба послушати оне који су у систему образовања, а не правити неуспешне експерименте.

ОДОБРАВАЊЕ КОНКУРСА УЗ ЈАКУ КОНТРОЛУ И ДАЉЕ ЈЕ НАШ МОТО!

У Крушевцу, 20. маја 2020.

Добривоје Марјановић, члан Председништва УСПРС




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll