ПРЕКОБРОЈНО 2.637 ПРОСВЕТАРА

31. август 2022.

Основне и средње школе доставиле спискове наставника који су делимично или у потпуности остали без посла

И ове године су у свим основним и средњим школама широм Србије одређени прекобројни наставници, па је тако без дела часова и норме остало њих 2.637.

То је нешто мање него лане када је 2.700 просветара проглашено делимичним или потпуним технолошким вишком. Ове године, без целе норме остало је 109 наставника, а прошле године било их је 148.

Ово показују подаци Уније синдиката просветних радника Србије, а према подацима синдикалаца са непотпуним радним временом има укупно 12.100 наставника, од чега њих 8.590 има више од пет одсто „недостајућих“ часова.

С друге стране, у синдикату кажу да, према подацима Министарства просвете, слободних радних места има 42.112, али су то већином делимичне норме, а не места с пуним фондом часова. Међутим, на том списку су сви они који не постоје у систему, као шти су наставници математике, физике и немачког језика, такође ту су и места на којима раде труднице и породиље, неко ко је болестан…

– Што се тиче вишкова, ситуација је слична као и прошле године – каже нам Добривоје Марјановић из Уније синдиката просветних радника Србије.

– Школе су са мало закашњења уносиле податке јер се није знало где ће се спајати одељења од петог до осмог разреда, али подаци су остали на прошлогодишњем нивоу.

А Пчињски округ је један од оних којима је претила опасност од спајања разреда, јер у овом округу има доста малих школа. То би произвело и додатне вишкове.

– У нашем округу има 409 наставника који су технолошки вишак, а да је споведена одлука о спајању разреда било би их више од 600 – каже нам Александар Николић, представник Синдиката просветних радника из Лесковца.

Како кажу у Унији синдиката просветних радника, већина просветара који су остали без посла или дела норме запошљава се у другим школама у којима има упражњених радних места.

Наставници који су технолошки вишак у својој школи конкуришу за посао у другој образовној установи у којој је упражњено одговарајуће радно место. Они имају предност у односу на колеге које ту већ предају, али су запослени на одређено време. Такође, они који су изгубили део норме, надокнађују те часове у некој другој школи у којој нема наставника одређеног предмета.

Подаци Уније синдиката просветних радника показују да је од 2015. године распоређено око 30.000 наставника, а прошле школске године преузето је више од 2.000 просветара, док је од 2015. до 2020. годишње преузимано око 2.500. Подаци показују и да је више од 14.000 наставника који су радили на одређено добило сталан посао, с тим да је њихово запошљавање ишло по фазама. Сада је на реду шеста фаза запошљавања на упражњена радна места, а министар Бранко Ружић најавио је да ће ускоро бити објављен конкурс за још 2.553 радних места у оквиру шесте фазе.

У Унији синдиката просветних радника објашљавају да ће просветни радници који не нађу нови посао у наредних годину дана примати 65 одсто од плате, само уколико су пре губитка посла имали пуну норму. А уколико се не запосле поново, те дефинитивно остану технолошки вишак, добиће отпремнину.

Извор: Вечерње новости




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll