Просветари добијају повишицу, а 2.500 и посао за стално

26. октобар 2021.

У Министарству просвете јутрос је одржан састанак са представницима просветних синдиката и Министарства финансија

Запослени у просвети, који због короне већ две године имају скоро па удвостручен посао, од следеће године добијају повећање плате и оно ће бити веће од овогодишњег које је износило пет одсто, сазнаје Telegraf.rs.

То је саопштено на састанку у Министарству просвете који је јутрос одржан са представницима просветних синдиката и Министарства финансија.

– Повећања зарада ће бити, а колико тачно, биће познато до краја ове недеље. Речено нам је да ће то повећање бити веће од овогодишњег које је износило пет одсто. Ми и даље инсистирамо на односу 1:2:3 (теткице: административни радници са четвртим степеном: наставници). Са бројевима се још калкулише, али до краја недеље знаћемо колико ће то повећање тачно износити – каже за Телеграф Јасна Јанковић, председница УСПРС.

Такође, како наводи, посебна комисија Владе одобрила је отварање конкурса за 2.500 људи који ће бити примљени за стално. Платни разреди поново су одложени и то за јануар 2023. године, додаје Јанковић.

– То је било и очекивано јер преговора о платним разредима нема још од октобра 2018., кад није било ковида – закључује наша саговорница.

Што се тиче преласка на онлајн наставу, Јанковић каже да је министар рекао да ће покушати да се што дуже иде у школу традиционално. Свакако, коначна одлука о томе биће донета до краја дана.

– Мислимо да је прелазак на онлајн наставу бесмислен ако све друго ради, ако се одржавају концерти и друге јавне манифестације, раде ресторани и кафићи. Зашто затварати школе, ако све друго пуштате да ради регуларно – истиче Јанковић.

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете Бранко Ружић потврдио је да ће се у наредном периоду расписати конкурси за запослење 2.500 људи на неодређено.

– Ово су сјајне вести и на овај племенити позив се одазивају посебни људи свесни да је уграђивање знања у нашу децу најбољи залог за будућност – рекао је Ружић и истакао да ће Влада Србије, а посебно Министарство просвете, науке и технолошког развоја, радити на решавању и других проблема који ће допринети побошљању положаја просветних радника.

Државни секретар у Министарству финансија Саша Стевановић рекао је да се може очекивати краткорочно повећање плата у просвети, али и да је захваљујући дигитализацији финансијског система могуће боље сагледати и ефекте реформе.

– У том контексту, све смо ближи одлуци да се са реформом крене, а која не би угрозила достигнуте резултате у погледу БДП-а – рекао је Стевановић.

Састанку су присуствовали Валентина Илић из Синдиката образовања Србије, Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника, Слободан Брајковић из Синдиката радника у просвети Србије и Славко Дерењ из УГСПР Независност.

Извор: Телеграф




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll