Prosvetari ispred Vlade, traže „pravedne platne razrede“

05. novembra 2021.

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) okupili su se danas ispred Vlade kako bi još jednom ukazali na, kako kažu, višegodišnju borbu za pravedne platne razrede.

U slučaju da Vlada ne prihvati taj zahtev, USPRS traži povećanje plata zaposlenih u obrazovanju za 20 odsto od decembra, kao i da isti procenat povišice bude i u naredne dve godine.

Predsednica USPRS Jasna Janković rekla je da se Unija godinama zalaže za „poštene platne razrede“ i da sektorska povećanja njima ništa ne znače.

„Imamo 80 odsto visoko obrazovanih i moramo da razlikujemo visoko obrazovane u prosveti i one koji rade sa srednjom školom koji su u drugim strukama, a koje država najviše voli“, rekla je Janković na konferenciji za medije.

Rukovodilac Resora za obrazovni sistem Unije SPRS Vesna Jerotijević rekla je da su prosvetni radnici poniženi i da „niko više u Srbiji ne želi da se bavi poslom učitelja“.

„To je najveće poniženje, a poniženjima nema kraja“, poručila je Jerotijević.

Predstavnici USPRS rekli su da se plate zaposlenih u obrazovnom sektoru sve više smanjuju, iako je, kažu, Sporazumom iz 2015. godine predviđeno da platni razredi budu uvedeni početkom 2016.

Oni su danas zatražili i da im se isplati sedam svetosavskih nagrada, a rukovodilac Resora za finansije Vladimir Adžić rekao je da su dali rok Vladi do kraja marta isplati po 20.000 dinara svim zaposlenima u prosveti.

„Unija je spremna za dogovor, ali ako ne bude dogovora ponovo ćemo izaći na ulicu“, rekao je Adžić.

Na skupu je ukazano i na epidemiološku situaciju u školama i naveden podatak da je „više od pet odsto prosvetnih radnika u izolaciji ili bolesno zbog kovida, te da je mnogo dece koja se razboljevaju“.

Izvor: RTS
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUST 15 % ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll