Протест испред Скупштине: Наставници траже мања одељења и веће плате

31. август 2021.

Тражећи да се број ученика у одељењима смањи на највише 24 – неколико стотина наставника из целе Србије протестовало је пред Скупштином Србије у центру престонице. Тај захтев, који је потписало 30.000 просветних радника, биће предат парламенту, Влади и председнику Србије.

Протест под слоганом „Не одустајемо“ организовала је Унија синдиката просветних радника, а наставници су поручили да не одустају од праведних платних разреда, од достојанственог живота и зараде и квалитетног образовања за свако дете.

„Да ли постоји неко коме није јасно да је лакше и квалитетније радити са 20 и 24, него са 30 и 33 ђака? Е зато смо данас овде. У последње време нас уче да је срамота тражити веће плате. Шта хоћете? Шта хоћете? Па хоћемо да живимо пристојно. (неко из публике добацује: Хоћемо паре!) Паре него шта! Паре! Да се ради за паре, а не да се ради само за лепе очи“, поручила у обраћању председница Уније синдиката простветних радника Јасна Јанковић и додала да је ковид показао да су одељења прегломазна јер су због тога делили ђаке у мање разреде.

Наставница географије у Основној школи Људовит Штур у Кисачу Ана Возар је истакла да у петом разреду има само један час недељно географије и да је у таквој ситуацији готово немогуће и испредавато градиво и испитати ученике. У великим одељењима то је још теже, каже Возар.

„Сматрам да је овај захтев по мом мишљењу најбољи. Да се смањи број ученика у одељењу. Да се побољша квалитет нашег рада, нашег преношења знања ученицима. Наравно да се мн ого боље ради у тим мањим одељењима, можете да се посветите сваком ученику у оквиру тих 45 минута“, рекла је за Глас Америке Ана Возар.

На питање како првог септембра почети школска година почети – Лазар Вулић из Основне школе Трива Витасовић Лебарник из Лаћарка каже да упркос овом протесту не треба очекивати некакве посебне акције.

„Ништа специјално се неће догодити. Школа ће да почне и ми ћемо се сналазити као и до сада. Остављени смо сами себи на милост и немилост од Министарства просвете већ деценијама и покушавамо сада нешто да променимо. Видећемо да ли ће уродити плодом. Мислимо да се генерално људи боје шта ће им рећи колеге, шефови, директори. Али видећемо, просто човек мора освоји слободу и не може да се ослони само на то што му се да. Видећемо шта ће да буде“, рекао је Вулић.

Говорећи у име учитеља Весна Јеротијевић је истакла да је дискриминација деце то што су бесплатне таблете добили само ученици из Београда, док је у име васпитача у предшколским установама говорила Драгана Јелић.

Према њеним речима, потребно увести бенефиције за васпитаче који брину о деци, као и да се усклади образовање у тој области, јер се то разликује од града до града.

Након протеста испред парламента учесници протеста су проштали и до зграде Владе Србије и кабинета министра просвете Бранка Ружића коме је остављена порука да треба да чује реч просветних радника и да цени област образовања на чијем је челу.

Извор: Глас Америке




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll