Протест просветара у Београду: Веће плате и мање ученика у разредима

01. септембар 2021.

Представници Уније синдиката просветних радника Србије одржали су 31. августа протест испред Скупштине Србије и под слоганом „Не одустајемо“ поручили да неће одустати од захтева за повећањем плата и да се смањи број ученика у разредима.

„Ако хоћете квалитетније образовање за свако наше дете, смањите број ученика у одељењу. Понављаћемо ово као мантру. Данас почиње просветна револуција“, рекла је Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије.

Како је рекла, власти у Србији треба да, у склопу прилагођавања стандардима Европске уније, „почну од почетка“, што је, како је навела „број ученика у одељењима“, односно њихово смањивање тамо где их има више од 24.

„У Србији у просеку 30 ученика седи у 50 метара квадратних, а по правилу сваки ученик треба да има четири метра квадратних простора, дакле наше учионице су направљене за 12 ученика“, објаснила је она.

На протесту су се окупили просветари из многих градова Србије и својим транспарентима поручили да „образовање нема цену“ и да се „просвети црно пише“.

Светислав Ћаловић, наставник у Електротехничкој школи „Никола Тесла“ у Београду рекао је за Радио Слободна Европа (РСЕ) да у пракси реформа школства значи само промену имена одређеним предметима или смеровима, док се новац уопште не улаже у побољшање квалитета наставе.

„Ја радим 22 године и нико никад није ушао у моју лабораторију да ме пита да ли деци нешто треба, све је на нама како успемо да се организујемо. А да не причамо да је деце толико да седе једни другима на главама“, навео је Ћаловић.

У Београд је на протест стигла и његова колегиница Маја Војнић, која у Бољевцу ради као професорка физичког.

„Желимо смањење ђака по одељењу, то је заиста неопходно. Ја се залажем и да професори физичког имају бенефицирани радни стаж, јер је наш посао физички јако захтеван“, рекла је она.

Организатори протеста најавили су да ће парламенту, Влади и председнику Србије предати званичан документ са својим захтевима, уз петицију коју је од јуна месеца потписало више од 30.000 чланова тог синдиката.

Колона просветара се од Скупштине Србије уз звиждање пиштаљки упутила до Владе Србије, односно до Министарства просвете, науке и технолошког развоја, где је протест завршен уз поруку за министра просвете Бранка Ружића да „коначно чује глас просветних радника и почне да цени област образовања којим руководи“.

Унија синдиката просветних радника Србије навела је у саопштењу уочи протеста да захтевају да од 1. јануара 2022. године почне примена Закона о платама запослених у јавном сектору који предвиђа платне групе и разреде, а уколико не буде почео да се примењује тај закон, од Владе Србије траже повећање цене рада за све запослене у образовању за 15 одсто.

Исте захтеве Унија је изнела и на последњем протесту одржаном 16. јуна.

Извор: Слободна Европа




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll