Protest prosvetara zbog broja učenika u odeljenju i platnih razreda

31. avgusta 2021.

U 12 sati ispred Doma Narodne skupštine Srbije održan je protest Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije pod nazivom „Ne odustajemo“, a prosvetari traže smanjenje broja učenika u odeljenjima, pravednije platne razrede i socijalni dijalog o tom pitanju sa Ministarstvom prosvete. Kolona prosvetara iz Beograda i više gradova Srbije se sa transparentima i uz zviždanje pištaljki uputila zatim do Vlade Srbije, odnosno do Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Najavljeno je i da će parlamentu, Vladi i predsedniku Srbije biti predat zahtev da u odeljenjima ne bude više od 24 učenika, uz peticiju koju je potpisalo 30.000 članova tog sindikata.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je, obraćajući se prisutnima, da „ako hoćemo kvalitetnije obrazovanje za svako naše dete mora da se smanji broj učenika u odeljenju“. Ona je rekla da vlasti u Srbiji treba da, što se tiče prilagođavanja standardima Evropske unije, „počnu od početka“, što je, kako je navela „broj učenika u odeljenjima“, odnosno njihovo smanjivanje tamo gde ih ima više od 24.

U ime učitelja prisutnima se obratila Vesna Jerotijević, koja je rekla da to što su samo za osnovce u Beogradu obezbeđeni besplatni tableti predstavlja „diskriminaciju dece“. Jerotijević je rekla da je „nedopustiva poruka koja se šalje“ osnovcima koji polaze u školu 1. septembra u drugim krajevima Srbije „izvinite za vas nema, vi ne živite u Beogradu“, i da bi povodom te akcije vlasti „trebalo da se zastide a ne da se diče“.

Predstavnica sindikata iz predškolske ustanove „Mladost“ u Bačkoj Palanci Dragana Jelić je rekla da je potrebno uvesti beneficije za vaspitače koji brinu o deci, kao i da se uskladi obrazovanje u toj oblasti, koje se razlikuje od grada do grada. Zahtev za smanjenjem broja učenika u odeljenjima, kao i za platne razrede, predat je uz peticiju koju je potpisalo 30.000 članova ovog sindikata.

Jerotijević: Verovatno će vrlo brzo zeleno svetlo preći u žuto

Vesna Jerotijević iz Unije kaže za N1 da ne odustaju od inicijative za smanjenjem učenika u odeljenju. da ne odustaju ni od pravednih platnih razreda koji su ima, kako kaže, 2016. godine obećani i da ne odustaju od borbe za bolje dostojanstvo i materijalni položaj prosvetnih radnika.

Podsetila je da su 16. juna smo imali konferenciju za medije ispred Vlade i da je tada njihov jedini zahtev bio smanjenje učenika u odeljenju, kao i da su tada pokrenuli inicijativu. Zar je trebalo da nam se desi pandemija da se pokaže kako je naš zahtev racionalan, pita sagovornica N1. Kaže da bi sve bilo jednostavnije za vreme pandemije da su se ranije dogovorili o ovom pitanju, jer je, kako konstatuje, obrazovanje trpelo tokom pandemije.

Osvrćući se na modele koje je predložilo ministarstvo u dogovoru sa zdravstvenom strukom, kolokvijalno poznatim pod nazivom Semafor, Jerotijevićeva podseća da neće biti isto upaljeno svetlo u svim gradovima u Srbiji, a da je „pitanje koliko će taj način funkcionisanja biti održiv“, što zavisi od epidemijske situacije.

Situacija je pogoršana, a epidemiološke mere u školama su ostale iste, kaže i dodaje: „Verovatno će vrlo brzo zeleno svetlo preći u žuto. Treba znati da su deca asimptomatski prenosioci“.

Kaže da je želja svih prosvetara da održe zeleno svetlo, jer su, kako ocenjuje, deca prošle godine trpela, Ona ističe da su se nastavnici odlično snašli prošle godine, da su sve svoje lične resurse stavili u pogon – svoj internet, svoje računare.

Nije smanjen broj učenika u odeljenju, a odeljenja će u slučaju kombinovanog modela nastave opet biti deljena. Ona ističe da je to naročito problem kad su u pitanju niži razredi, jer će pojedini učitelji i nastavnici jezika koji predaju i nižim odeljenijima raditi kao i prošle godine, kako kaže, 150 posto. Pokrenute su i tužbe za nadoknadu za prekovremeni rad, dodaje sagovornica N1.

Kako najavljuje Jerotijević, krenuće u protestnu šetnju do zgrade Vlade. Nadamo se da će uspeti da nas čuju, da isprovociramo i obnovimo socijalni dijalog između Unije i Ministarstva prosvete, ako to uspemo, nadamo se da ćemo stići do rešenja na opšte zadovoljstvo, zaključila je.

Izvor: N1

 
KANCELARIJA USPRS: 065/944 2000

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA UNIJE SPRS: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ČLANOVI USPRS RADNIH PODGRUPA PRI ŠKOLSKIM UPRAVAMA

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

VI Faza odobrenih radnih mesta

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll