Prva nedelja nastave traumatična

24. marta 2020.

Janković: Prva nedelja nastave na daljinu traumatična za sve, uradićemo analizu

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković rekla je za N1 da je prva nedelje nastave na daljinu bila izuzetno traumatična, kako za decu i roditelje, tako i za prosvetne radnike. Dodaje da je „sreća u nesreći“ što su se i nastavnici i deca u ovoj krizi upoznali sa novim načinima komunikacije i nastave.

Prva nedelja nastave traumaticna

 

„Ovome se niko nije nadao, potpuno nespremni smo ušli u sve ovo, prva nedelja je bila izuzetno traumatična, kako za decu, roditelje, a posebno za prosvetne radnike, koji su odjedanput morali da zanemare sve što su učili celog života i da sada rade nešto drugo“, rekla je.
Prema rečima Janković, „glasovi sa terena“ pokazuju da se ljudi različito snalaze.
„Nastava na televiziji je jedan deo toga, drugo deo su Gugl platforme, mejlovi, Vajber grupe, sve je to podignuto na noge u prethodnih sedam dana, i idemo dalje. Treba podvući crti, da vidimo šta nije valjalo prošle nedelje,pa da ispravljamo u sledećoj. Glavni problem je, ja mislim, tehničke prirode, jer imate ljude u obrazovanju koji opet imaju decu školskog uzrasta, koliko tu laptopova treba imati u kući“, ocenila je Janković.

Kako je rekla, prosvetni radnici imaju niske plate i nemaju novac za velike tehničke uslove.
„Zato apelujem na škole da podele sve svoje uređaje prosvetnim radnicima koji sada rade od kuće. Drugo, koliko možemo da dobijemo povratne informacije, kako da dobijemo informaciju ako dete odgleda nešto na TV-u, geometrija, tamo gde se crta, kao tu napraviti mogućnost da kontrolišete, ako niste na Skajpu, s jednim đakom“, navela je sagovornica N1 listu problema sa kojima se suočavaju i deca i nastavnici.

Ona nije mogla da kaže koliko dece pohađa onlajn nastavu, ali je, dodaje, informisana da deca u malim mestima imaju velike probleme sa pristupom internetu.“Ili ga sami dodatno plaćaju ili dolaze u školi, tu im se štampaju materijali i oni iz toga uče. A po ovakvom vremenu…“, kazala je Janković.

Sa decom, naglašava, treba otvoreno razgovarati.“Ne treba ništa kriti, naravno, ne iznosite im traumatične situacije…Ali, kako objasniti sad da je sneg pao, a mi ih držimo u kući. Potrebna je disciplina…Sada roditelji možda uviđaju ono o svojoj deci o čemu mi govorimo u školi, a oni nisu toga bili svesni“, zaključila je gošća N1.

Izvor: N1
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll