Прва недеља наставе трауматична

24. март 2020.

Јанковић: Прва недеља наставе на даљину трауматична за све, урадићемо анализу

Председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) Јасна Јанковић рекла је за Н1 да је прва недеље наставе на даљину била изузетно трауматична, како за децу и родитеље, тако и за просветне раднике. Додаје да је „срећа у несрећи“ што су се и наставници и деца у овој кризи упознали са новим начинима комуникације и наставе.

Prva nedelja nastave traumaticna

 

„Овоме се нико није надао, потпуно неспремни смо ушли у све ово, прва недеља је била изузетно трауматична, како за децу, родитеље, а посебно за просветне раднике, који су одједанпут морали да занемаре све што су учили целог живота и да сада раде нешто друго“, рекла је.
Према речима Јанковић, „гласови са терена“ показују да се људи различито сналазе.
„Настава на телевизији је један део тога, друго део су Гугл платформе, мејлови, Вајбер групе, све је то подигнуто на ноге у претходних седам дана, и идемо даље. Треба подвући црти, да видимо шта није ваљало прошле недеље,па да исправљамо у следећој. Главни проблем је, ја мислим, техничке природе, јер имате људе у образовању који опет имају децу школског узраста, колико ту лаптопова треба имати у кући“, оценила је Јанковић.

Како је рекла, просветни радници имају ниске плате и немају новац за велике техничке услове.
„Зато апелујем на школе да поделе све своје уређаје просветним радницима који сада раде од куће. Друго, колико можемо да добијемо повратне информације, како да добијемо информацију ако дете одгледа нешто на ТВ-у, геометрија, тамо где се црта, као ту направити могућност да контролишете, ако нисте на Скајпу, с једним ђаком“, навела је саговорница Н1 листу проблема са којима се суочавају и деца и наставници.

Она није могла да каже колико деце похађа онлајн наставу, али је, додаје, информисана да деца у малим местима имају велике проблеме са приступом интернету.“Или га сами додатно плаћају или долазе у школи, ту им се штампају материјали и они из тога уче. А по оваквом времену…“, казала је Јанковић.

Са децом, наглашава, треба отворено разговарати.“Нe треба ништа крити, наравно, не износите им трауматичне ситуације…Али, како објаснити сад да је снег пао, а ми их држимо у кући. Потребна је дисциплина…Сада родитељи можда увиђају оно о својој деци о чему ми говоримо у школи, а они нису тога били свесни“, закључила је гошћа Н1.

Извор: Н1




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll