Саопштење Уније СПРС

22. децембар 2021.

У просветним круговима ових дана води се полемика о три предлога закона у скупштинској процедури којима се мењају одредбе Закона о основама система образовања и васпитања, Закона о основном образовању и васпитању и Закона о средњем образовању и васпитању. Најављено је да се закони мењају због питања која се односе на државну матуру, чије је увођење померено за 2024. годину.

Неочекивано је то, да се Предлогом закона о изменама и допунама редефинише Центар за испите (матурске), чији начин одржавања и администрирања прописује министар. Још једна новина је и могућност оснивања образовно-научног центра, чији је оснивач Влада РС, а све са циљем „подизања квалитета образовних, научних, истраживачких, спортских, омладинских и туристичких програма”. Као да немамо ни у шта друго да улажемо новац до Државне матуре!?

Све смо школе средили, опремили, саградили… све вртиће оспособили, па нам је сада циљ оно што ће се (крајње неизвесно) дешавати кроз три године. За спровођење закона и проширење капацитета Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања – Центра за испите, обезбедиће се средства у износу од 109.605.000,00 у 2022. и 338.959.000,00 динара у 2023. години. За изградњу Образовно-научних центара у Белој Цркви, Книћу и Врању, Законом о буџету издвојено је 122.179.000,00 динара. Рекло би се, има се, може се, али да ли је баш тако!

Наиме, док на једној страни расипа, закон је пронашао „одличну” уштеду, комбиновани модел наставе од петог до осмог разреда!?! Обрађивач предлога закона, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, није нас удостојило чак ни одговарајућег образложења зашто или још важније, како методички оправдати комбинацију разреда у предметној настави. Где су видели ово, сем у жељи да затворе финансијску рупу коју сами и праве?

И да апсурд буде већи, на крају предлога стоји Изјава о усклађености прописа са Европском унијом! Па зашто, побогу, не ускладисте број ученика у одељењу са Европом? И како се то нешто усклађује, а нешто не?!

Видели смо ово много пута до сада, поготову пред изборе, власти су уста пуна образовања и квалитета наставе, а у реалности и ученици и наставници и родитељи имају све веће проблеме и давања за тзв. бесплатно школовање, уз све оптерећеније планове и програме и апсолутну небригу за нашу децу.

У Београду, 21. децембра 2021.

Председница Уније СПРС
Јасна Јанковић




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll