Синдикат: Директори школа добили упутство да запосленима не исплате дуговања

07. фебруар 2022.

Синдикат образовања Чачак (СОЧ) саопштио је да директори школа добијају писано упутство да све добијене пресуде којима се обавезују да запосленима исплате неисплаћене зараде и дуговања, враћају и да на њих улажу жалбе другостепеном суду и траже ревизију.

Из овог синдиката кажу да је реч о судским пресудама за неисплаћени топли оброк и регрес, и да је налог стигао од министра просвете Бранка Ружића, преноси Нова.рс.

Пресуде које су почеле да пристижу су спорови у којима запосленима који примају минималац треба да се исплати топли оброк и регрес. Као и наставницима који раде са ученицима са посебним потребама а којима није исплаћен додатак од десет одсто.

Како се наводи у допису који је министар просвете Бранко Ружић послао директорима основних и средњих школа у Србији “неопходно је да директори школа, у циљу заштите имовинских права и интереса, размотре допис и поступају како је у њему наведено“.

“Посебно указујемо на обавезу школе да у свим споровима у којима је запослени у школи тражио да се школа обавеже и исплати износе на име неискоришћеног годишњег одмора и накнаде за исхрану у току рада, у случајевима када је првостепени суд донео пресуду у корист запосленог,обавезно и без изузетка поднесу жалбу другостепеном суду, као и да изјаве ревизију у случају да другостепени суд не усвоји жалбу”, пише у допису који је потписао министар Ружић, преноси Нова.рс.

Владимир Аџић, председник Синдиката образовања Чачак објаснио је да су пре годину дана запослени у Индивидуалном образовном програму (ИОП), пошто су били приморани да преко судова траже оно што су зарадили кроз додатно ангажовање за рад са ученицима, када су почеле да пристижу прве пресуде, и да то запосленима у просвети мора бити плаћено, држава је променила Уредбу по којој се обрачунавају зараде.

„Тражили смо разговор, тражили смо договор. Колико само дописа смо послали, колико пута се окупили испред Владе Србије, са захтевом да отворе врата за синдикат, па да преговарамо и да се договоримо о начину исплате заосталих дуговања. Нису хтели да се договоре. Вероватно су мислили да ће нас директори заплашити, па да нећемо тужити. А заборављају да су они наши директори, а не њихови“, каже Аџић.

Извор: Н1




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll