Škola na daljinu u Nišu

24. marta 2020.

Škola na daljinu počela, uče i učitelji o novoj nastavi, nadležni kažu biće bolje

Neki učenici strogo ocenjuju nastavnike posle prvog dana nastave preko progama RTS-a, jer kažu da se lekcije ponavljaju, a roditelji ukazuju na greške u gradivu, zbog kojih su bili zbunjeni. Da je učenje na daljinu ipak bolje nego raspust, ukazuju i roditelji i stručnjaci, pa nadležni napominju da je tek prvi dan i da će sistem biti sve bolji.

Po pola sata časa srpskog i matematike imali su danas osnovci, lekcije su slušali i gledali preko TV-a, uglavnom zajedno sa roditeljima.

Skola na daljinu u Nisu

Iskustva iz Niša su različita, ali se roditelji uglavnom slažu da i pored zatvaranja škola zbog korone i vanrednog stanja deca ne bi trebalo da prestanu da uče. Ipak, ukazuju da je bilo grešaka u onlajn nastavi koju su deca danas imala po rasporedu.

Ovo što im puštaju nema veze s programom. Ćerka je stigla do deljenja, a oni im puštaju šta su desetice i jedinice. Da li je RTS pogrešno pustio ili nisu snimili program adekvatan, ne znam. Loše su osmišljeni časovi. I srpski to što su im pustili su deca već odavno prešla gradivo. Bilo joj je dosadno i besmisleno. Dete je zbunjeno – kaže mama učenice 2. razreda.

Mama iz Niša kaže da je njenom detetu bilo zanimljivo na času ispred TV-a, ali da je za to zaslužna i učiteljica koja se mnogo angažuje – poslala je roditeljima preko Vibera obradu teksta iz čitanke, kao i test iz matematike, te im je ta pomoć mnogo značila. Smatra da je dobro da se radi sa decom i u ovakvoj situaciji, kako se ne bi osećala kao da su na raspustu.

Ja kao roditelj smatram da je to mnogo dobra stvar, da deci ne dozvoljava da imaju utisak da su na raspustu, što je mnogo bitno i za decu, i za roditelje koji rade od kuće. Verovatno mnogo toga zavisi i od angažovanja učitelja. Ovaj program na RTS-u nije savršen, da se ne lažemo, ali bilo bi stvarno previše očekivati da su za nekoliko dana priredili vrhunsku produkciju – dodaje mama.

Ove nedelje će učenici od 1. do 7. razreda imati po dva časa dnevno po pola sata, dok će osmaci imati tri časa dnevno i prate ih na RTS 3. Miinistar prosvete Mladen Šarčević kaže da će kvalitet nastave biti još bolji sledeće nedelje, jer je u planu da se uključi i RTS 2 i da svi imaju po jedan čas više. Časovi se trenutno snimaju za opšteobrazovne predmete, a trebalo bi da kasnije budu snimljeni i za ostale.

Ministar je govorio za N1 o ovim novinama i rekao je da nov način rada neće uticati na održavanje male mature.

Načelnik Školske uprave Dragan Gejo kaže da će učenje na daljinu biti korisno za decu i da će gradivo i način rada biti sve zanimljiviji. Već se javljaju nastavnici sa kreativnim idejama, dodaje Gejo, a učenici će pored gradiva na RTS 3 uskoro više raditi na platformama koje osmisle škole.

99 % će da ubace svoje nedeljne operativne planove, jer ovo što Ministarstvo radi je uopšteno, a jake škole će i jedno i drugo da preporučuju, uključiće u nastavu i svoje platforme i da sarađuju sa učenicima i roditeljima. To su različiti sadržaji svakodnevno više predmeta, mi to kontrolišemo kao Školska uprava i naravno oni su iskusni nastavnici, mnogi su zainteresovani, vidim i da su im planovi izvanredni – ističe Gejo.

Pored osnovnih predmeta Gejo kaže da neće izostati ni oni koje osnovci uglavnom najviše vole, kao što su fizičko, muzičko i likovno.

Nastavnici će da se jave i da im pokažu koje vežbe da rade kod kuće, nešto kao aerobik, a nastavnici likovnog i muzičkog mogu da im daju kao razbibrigu da nešto slikaju i crtaju, pevaju, sviraju. U rad se uključuju i roditelji, starije braće i sestre pa je to i mnogo zanimljivije – dodaje.

Srednjoškolci se zagrevaju, virtuelna nastava od sledeće nedelje
Srednjoškolci još nisu seli u virtuelne klupe, jer za njih zvanično nastava na platformi RTS planeta počinje sledeće nedelje.

Ipak, profesorka Gordana Arsić kaže da se ove nedelje zagrevaju – prate raspored časova koji su imali pre uvođenja vanrednog stanja, dogovaraju se o svemu preko Viber grupa, te očekuje da učenicima bude zanimljiv i koristan ovakav način rada.

Mi smo se organizovali prema ranijem planu i programu, da ne bismo bili u zaostatku sa nastavom. Reći ću deci šta ove nedelje treba da rade, daću im materijal i daću da odgovore na pitanja. Ima mnogo kreativnih ideja i ovo je dobar vid nastave i komunikacije. Ja sam bila zaposlena i tokom bombardovanja kada je bilo prekinuto sve, sada će deca raditi do kraja školske godine i imaće kvalitetnu nastavu, čak mi se čini da će možda biti i bolje nego redovna nastava – ističe Arsićeva.

Učenici će imati i domaće zadatke, te će nastavnici moći i da ih ocenjuju, a sve će biti i pod nadzorom roditelja, te Arsićeva u šali kaže da bi ova generacija mogla da bude i jedna od najboljih.

I Gejo smatra da će se srednjoškolci dobro snaći u učenju na daljinu, te da je ovo dobra priprema za to kako bi škole mogle da izgledaju u budućnosti.

Izvor: Južne vesti




PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll