Школа на даљину у Нишу

24. март 2020.

Школа на даљину почела, уче и учитељи о новој настави, надлежни кажу биће боље

Неки ученици строго оцењују наставнике после првог дана наставе преко прогама РТС-а, јер кажу да се лекције понављају, а родитељи указују на грешке у градиву, због којих су били збуњени. Да је учење на даљину ипак боље него распуст, указују и родитељи и стручњаци, па надлежни напомињу да је тек први дан и да ће систем бити све бољи.

По пола сата часа српског и математике имали су данас основци, лекције су слушали и гледали преко ТВ-а, углавном заједно са родитељима.

Skola na daljinu u Nisu

Искуства из Ниша су различита, али се родитељи углавном слажу да и поред затварања школа због короне и ванредног стања деца не би требало да престану да уче. Ипак, указују да је било грешака у онлајн настави коју су деца данас имала по распореду.

Ово што им пуштају нема везе с програмом. Ћерка је стигла до дељења, а они им пуштају шта су десетице и јединице. Да ли је РТС погрешно пустио или нису снимили програм адекватан, не знам. Лоше су осмишљени часови. И српски то што су им пустили су деца већ одавно прешла градиво. Било јој је досадно и бесмислено. Дете је збуњено – каже мама ученице 2. разреда.

Мама из Ниша каже да је њеном детету било занимљиво на часу испред ТВ-а, али да је за то заслужна и учитељица која се много ангажује – послала је родитељима преко Вибера обраду текста из читанке, као и тест из математике, те им је та помоћ много значила. Сматра да је добро да се ради са децом и у оваквој ситуацији, како се не би осећала као да су на распусту.

Ја као родитељ сматрам да је то много добра ствар, да деци не дозвољава да имају утисак да су на распусту, што је много битно и за децу, и за родитеље који раде од куће. Вероватно много тога зависи и од ангажовања учитеља. Овај програм на РТС-у није савршен, да се не лажемо, али било би стварно превише очекивати да су за неколико дана приредили врхунску продукцију – додаје мама.

Ове недеље ће ученици од 1. до 7. разреда имати по два часа дневно по пола сата, док ће осмаци имати три часа дневно и прате их на РТС 3. Миинистар просвете Младен Шарчевић каже да ће квалитет наставе бити још бољи следеће недеље, јер је у плану да се укључи и РТС 2 и да сви имају по један час више. Часови се тренутно снимају за општеобразовне предмете, а требало би да касније буду снимљени и за остале.

Министар је говорио за Н1 о овим новинама и рекао је да нов начин рада неће утицати на одржавање мале матуре.

Начелник Школске управе Драган Гејо каже да ће учење на даљину бити корисно за децу и да ће градиво и начин рада бити све занимљивији. Већ се јављају наставници са креативним идејама, додаје Гејо, а ученици ће поред градива на РТС 3 ускоро више радити на платформама које осмисле школе.

99 % ће да убаце своје недељне оперативне планове, јер ово што Министарство ради је уопштено, а јаке школе ће и једно и друго да препоручују, укључиће у наставу и своје платформе и да сарађују са ученицима и родитељима. То су различити садржаји свакодневно више предмета, ми то контролишемо као Школска управа и наравно они су искусни наставници, многи су заинтересовани, видим и да су им планови изванредни – истиче Гејо.

Поред основних предмета Гејо каже да неће изостати ни они које основци углавном највише воле, као што су физичко, музичко и ликовно.

Наставници ће да се јаве и да им покажу које вежбе да раде код куће, нешто као аеробик, а наставници ликовног и музичког могу да им дају као разбибригу да нешто сликају и цртају, певају, свирају. У рад се укључују и родитељи, старије браће и сестре па је то и много занимљивије – додаје.

Средњошколци се загревају, виртуелна настава од следеће недеље
Средњошколци још нису сели у виртуелне клупе, јер за њих званично настава на платформи РТС планета почиње следеће недеље.

Ипак, професорка Гордана Арсић каже да се ове недеље загревају – прате распоред часова који су имали пре увођења ванредног стања, договарају се о свему преко Вибер група, те очекује да ученицима буде занимљив и користан овакав начин рада.

Ми смо се организовали према ранијем плану и програму, да не бисмо били у заостатку са наставом. Рећи ћу деци шта ове недеље треба да раде, даћу им материјал и даћу да одговоре на питања. Има много креативних идеја и ово је добар вид наставе и комуникације. Ја сам била запослена и током бомбардовања када је било прекинуто све, сада ће деца радити до краја школске године и имаће квалитетну наставу, чак ми се чини да ће можда бити и боље него редовна настава – истиче Арсићева.

Ученици ће имати и домаће задатке, те ће наставници моћи и да их оцењују, а све ће бити и под надзором родитеља, те Арсићева у шали каже да би ова генерација могла да буде и једна од најбољих.

И Гејо сматра да ће се средњошколци добро снаћи у учењу на даљину, те да је ово добра припрема за то како би школе могле да изгледају у будућности.

Извор: Јужне вести




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll